Documentatiecentrum

Schaken

Mensen schaken al meer dan duizend jaar. Het spel komt waarschijnlijk uit India. Als je denkt dat alleen slimme mensen het kunnen leren, heb je het fout. Iedereen die het leuk vindt, kan leren schaken. Het is een denksport, dat wel. Dat wil zeggen dat je het met je hoofd doet. Daarom is het tijdens een potje schaak ook stil. De schakers moeten nadenken. Je kunt het best leren schaken als je jong bent. Je geheugen werkt dan op zijn best. Miljoenen mensen over de hele wereld schaken. Schaken is een bordspel. Je hebt er een schaakbord en twee schaaklegers voor nodig.

Een schaakspel ziet er vaak prachtig uit. Het kan ook erg kostbaar zijn.

Hoe speel je het spel?

Het schaakbord is verdeeld in 64 velden of vakjes. Schaken doe je met z'n tweeën. Elke schaker heeft een schaakleger. Zo'n leger bestaat uit acht stukken: een koning, een dame, twee torens, twee lopers, twee paarden. Dan zijn er nog acht pionnen, de soldaten van het leger. Het doel van het schaakspel is de koning van de tegenspeler schaakmat te zetten. De koning kan dan geen kant meer op. Schaakmat betekent "dood" in het Arabisch. Als de koning dus dood of schaakmat is, is het spel afgelopen.

De stukken van het spel bewegen elk op een vaste manier over het bord. Het verplaatsen van een stuk heet een zet. De pionnen mogen bijvoorbeeld per zet één stap naar voren doen, maar slaan doen ze schuin. Een loper beweegt zich schuin en een toren gaat rechtuit of recht opzij. De dame kan alle kanten op. De twee koningen blijven op het bord tot het eind van het spel. Want zonder koningen valt er niks te schaken. De ene speler probeert stukken van de andere speler uit te schakelen. Dat heet slaan. Het geslagen stuk verdwijnt van het bord en speelt niet meer mee. De kunst is om stukken van de tegenpartij te slaan zonder dat die een stuk van jou kan terugslaan. Iemand die nog veel stukken heeft, kan beter aanvallen.

Schaken kan thuis, maar ook bij een club, met veel schakers bij elkaar.

Schaken kun je met twee mensen doen. Maar een mens kan ook tegen een computer spelen. Je kunt kiezen op welk niveau je de computer laat spelen. Kun je nog niet schaken, maar wil je het leren? Kijk dan op internet bij www.schaakacademie.nl. Dat is een site van de Koninklijke Nederlandse Schaakbond. Kinderen vanaf acht jaar kunnen er leren schaken. Als je lid wordt, leer je het daar op een leuke manier. Via internet kun je ook schaken tegen mensen in een ander land. Maar dan moet je het al wel een beetje kunnen!

Details en informatie

  • Titel: Schaken
  • Auteur(s): Tanja Veenstra
  • Nummer: JC151
  • Niveau: 1
  • Siso: J 621.2
123movies