Documentatiecentrum

Orka’s

Een orka wordt ook wel zwaardwalvis genoemd. Dat komt doordat hij een grote rugvin heeft. Die lijkt wel wat op een zwaard en steekt bijna twee meter boven het water uit, als de orka zwemt. In het Engels heet een orka een killer whale (zeg: killur weel). Dat betekent letterlijk "moordwalvis". De orka doodt wel dieren, maar alleen om ze op te eten. Mensen zal hij nooit aanvallen, zoals sommige haaien wel eens doen. Een mannetjesorka kan tien meter lang worden en tienduizend kilo wegen. Dat is net zoveel als een vrachtwagen. Orka's wegen zoveel doordat ze een dikke speklaag hebben. Daardoor kunnen ze zich ook in heel koude gebieden warm houden.

Een orka beweegt zijn staart van boven naar beneden om vooruit te komen. Hij kan zo hard zwemmen als een brommer mag rijden, maar meestal doet hij kalm aan.

Zoogdieren in zee

De orka is familie van de walvis en de dolfijn. Het zijn allemaal zoogdieren. De jongen drinken melk bij hun moeder. En ze halen adem door hun longen. Orka's zwemmen elke vijf minuten naar het wateroppervlak om lucht in te ademen. Als ze aan het jagen zijn, kunnen ze vijftien tot twintig minuten onder water blijven. Orka's herken je aan hun zwart-met-witte huid. Ze zijn goed uit elkaar te houden. Hun rugvinnen zien er allemaal net een beetje anders uit. Orka's hebben ook een zadelvlek. Dat is een lichtgrijze vlek op de rug, achter de rugvin. Die vlek is bij elke orka anders van vorm.

Free Willy is een spannende speelfilm over een orka.

Orka's hebben een bijnaam: wolven van de zee. Dat is omdat een orka een roofdier is. Meestal jagen orka's in groepen. Ze eten graag vis, maar het allerliefst eten ze pijlinktvissen. Ze lusten ook graag grotere zeedieren, zoals haaien, zeemeeuwen, pinguïns, zeeleeuwen, robben en zeehonden. Ze jagen zelfs op walvissen. Alleen voor een volwassen walrus gaat een orka opzij. Zo'n dier heeft enorme slagtanden. Bij een gevecht kunnen die slagtanden een orka flink verwonden. Orka's zijn erg slim. Ze halen allerlei trucs uit om hun prooi te vangen. Ze maken bijvoorbeeld bij een slapende zeehond op een ijsschots grote golven met hun staart. Net zolang tot de ijsschots omkiept en de zeehond in het water valt. Veel dieren zijn bang voor orka's.

Orka's kunnen ook dingen onthouden en herkennen. Je kunt ze dus ook trucjes leren. Voor een visje willen ze best een bal ophalen of door een hoepel springen. In het dolfinarium in Harderwijk hadden ze ook een orka. Ze heette Gudrun. Ze kwam in 1976, toen ze nog een baby was. Toen ze ouder werd, wilde ze graag andere orka's om zich heen hebben. Maar in het dolfinarium was geen plaats voor andere orka's. Gudrun is daarom in 1987 naar een groot dolfinarium in Amerika gebracht. Daar leefden meer orka's.

Details en informatie

  • Titel: Orka’s
  • Auteur(s): Marion de Graaff
  • Nummer: JC148
  • Niveau: 1
  • Siso: J 598.91
123movies