Carnaval
2 t/m 4 maart 2025

Het grote christelijke feest voor het begin van de vastentijd

Met carnaval staat alles op zijn kop! Je leeft je helemaal uit: verkleden, gek doen, veel eten en drinken…

Want carnaval was vroeger het laatste moment in de winter waarop je dat allemaal mocht doen. Daarna begon de vastentijd, die duurde tot aan Pasen. Dan moest je sober leven en serieus zijn. Je mocht bijvoorbeeld geen vlees eten. Op het schilderij 'De strijd tussen carnaval en vasten' staat de 'magere' vastentijd dan ook pal tegenover het 'wilde' carnaval. Het woord 'carnaval' betekent onder andere 'carne vale: vlees vaarwel'. Daarom is de vastentijd uitgebeeld als een grote vis.

carnaval.jpg
De strijd tussen de 'magere' vastentijd links en de 'wilde' carnaval in het midden

Feestelijke optocht

Carnaval begint zeven weken voor Pasen. De datum van Pasen wisselt elk jaar, dus die van carnaval ook. Maar het valt altijd ergens tussen 1 februari en 7 maart. Vooral in de provincies Limburg en Noord-Brabant heeft het carnaval vrolijke gewoontes. In optochten met praalwagens worden de machthebbers, zoals ministers, burgemeester en wethouders, belachelijk gemaakt. Zij zijn even niet meer de baas, dat is Prins Carnaval. Elke stad die meedoet kiest jaarlijks een nieuwe Prins. Iedereen verkleedt zich en doet maskers op. Als je niet herkenbaar bent, kun je veilig wegkomen met je grappen en grollen.

Iedereen is verkleed en heeft een masker op

De christelijke kerk en de stadsbestuurders probeerden eeuwenlang te voorkomen dat alles uit de hand liep. Rond 1800 werd er zelfs bijna geen carnaval meer gevierd! Gelukkig is dat nu anders: sinds een jaar of vijftig hossen en feesten we weer massaal.

Ook andere culturen en religies hebben feesten die lijken op carnaval, bijvoorbeeld het joodse Poerim, ook Lotenfeest genoemd.

Weet jij wat je viert? Test hier je kennis over de feestdagen!