Hoe bouwen mensen zo'n hele hoge hijskraan op?

Wetenschap & Techniek
kraan

Een bouwkraan, of liever gezegd een torenkraan, wordt vanaf de voet opgebouwd.

Veilig

Als je ergens een torenkraan gaat neerzetten, moet je zorgen dat je bij je hijswerkzaamheden veilig kunt laden en lossen. Het liefst niet boven gebouwen of waar mensen lopen of fietsers en auto’s rijden. Is dit niet mogelijk, dan moeten de weg en de stoep worden afgezet of van een overkapping worden voorzien.

Lees ook: Hoe werd vroeger een piramide gebouwd?

Omhoog bouwen

Als de voet eenmaal is geïnstalleerd, schuift een zogenaamde uitbreidingssectie, waarin een torensectie past, telkens een stuk van de kraan omhoog. Tot de gewenste hoogte van de torenkraan is bereikt.

Met de lange kraanarm kan de torenkraan allerlei dingen, die bij de bouw van bijvoorbeeld een huis nodig zijn, optillen en verplaatsen. De lange arm kan ronddraaien. Aan de andere kant van de arm hangt een contragewicht om de kraan in evenwicht te houden.

Oeps!

Monteurs bouwen de kraan op aan de hand van het instructieboek van de fabrikant (de maker van de kraan). Heel soms gaat het mis en valt er een torenkraan om.

Het kan zijn dat de fundering (stevige ondergrond) niet goed genoeg was. Het kan ook liggen aan de opbouw, die niet juist is uitgevoerd. Ook mag een torenkraan niet te dicht naast de bouwput staan.

Weet jij ook...

Hoe de onderwatertunnel van Engeland naar Frankrijk is gebouwd?

Hoe je een stevige brug bouwt?