Achtergrond

Mandela, 90 jaar in beeld

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

 

1918: Geboorte van Nelson Rolihlahla Mandela op 18 juli in het kleine dorp Mvezo in Zuid-Afrika.
1942: Nelson Mandela wordt lid van het ANC (the African National Congress), een politieke groep die blanken en zwarten wil verenigen en strijd voor democratische verkiezingen.
1952: Mandela opent samen met ANC-lid Oliver Tambo in Johannesburg het eerste ‘zwarte’ advocatenkantoor. Ze komen op voor zwarten die vervolgd worden volgens de nieuwe apartheidswetten.
1959: Mandela staat als ANC-lid als een van vele terecht in het Hoogverraadproces tegen een groep vooraanstaande apartheidtegenstanders.

nelson3

De cel van Mandela op
Robbeneiland 
  Foto: CC

1962: Ondanks het door de overheid opgelegde spreekverbod blijft Mandela redevoeringen en interviews geven en weet daarbij steeds uit de handen van de politie te blijven. Tot hij in 1962 wordt gearresteerd, gevangen gezet en veroordeeld. De aanklacht: het organiseren van stakingen en het reizen zonder paspoort. Mandela wordt vastgehouden op Robbeneiland vlak voor de kust van Kaapstad.
1963: Een jaar later worden ook vrijwel alle overige ANC-kopstukken opgepakt. Dat is het begin van het Rivonia-proces. Ook Mandela stond in dit proces opnieuw terecht want de aanklacht is inmiddels uitgebreid. Mandela die in zijn eerdere proces al was veroordeeld tot vijf jaar, riskeert nu in de doodstraf.
12 juni 1964: Het vonnis valt in het Rivonia-proces: Nelson Mandela en vrijwel al zijn medebeklaagden kregen levenslang. De procesrede die Neslon Mandela voor het vonnis uitsprak wordt wereldberoemd en wordt vele jaren later steeds opnieuw aangehaald door de anti-apartheidsbeweging.

 De afsluiting van de beroemde procesrede van Mandela
“Tijdens mijn leven heb ik me gewijd aan de strijd van het Afrikaanse volk. Ik heb gevochten tegen blanke overheersing en ik heb gevochten tegen zwarte overheersing. Ik heb het ideaal gekoesterd van een democratische en vrije maatschappij, waarin iedereen in harmonie samenleeft en met gelijke kansen. Het is een ideaal waarvoor ik hoop te mogen leven en het ooit tot werkelijkheid te zien worden. Maar als het zo moet zijn, is het een ideaal waarvoor ik bereid ben te sterven.”

juli 1978: Nelson Mandela viert zijn 60e verjaardag op Robbeneiland. Ook in Nederland wordt dit aangegrepen om aandacht te vragen voor de apartheid in Zuid-Afrika.
1980: Nelson Mandela groeit uit tot een symbool van de anti-apartheidscmapagne. In Nederland worden meer dan 56.000 handtekeningen verzameld en aangeboden aan de Tweede Kamer voor de vrijlating van Nelson Mandela.
11 juni 1988: De anti-apartheidscampagne komt tot zijn hoogtepunt als 50.000 mensen in Amsterdam tegen de apartheid demonstreren, op dezelfde dag dat in Londen Nelson Mandela’s

nelson5
Foto: CC

zeventigste verjaardag wordt gevierd met het door meer dan één miljard tv-kijkers bekeken ‘Free Mandela’-popconcert.
11 februari 1990: Na 27 jaar gevangenschap, waarvan het grootste gedeelte op Robbeneiland komt Nelson Mandela vrij.
16 juni 1990: Nelson Mandela brengt tijdens zijn rondreis door Europa een bezoek aan Nederland. Op het Amsterdamse Leidseplein staan 20.000 mensen klaar om Mandela toe te juichen.
1993: Frederik Willem de Klerk, oud-president van Zuid-Afrika die begon met

AppleMark
46664-Concert in Londen
Foto: CC

het afschaffen van de apartheid, en Nelson Mandela krijgen de Nobelprijs voor de Vrede.
1994: De eerste democratisch verkiezingen in Zuid-Afrika. Nelson Mandela wordt met een ruime meerderheid verkozen tot eerste zwarte president van Zuid-Afrika.
1999: Nelson Mandela stapt op als president van Zuid-Afrika en wordt opgevolgd door Thabo Mbeki, ook lid van het ANC.
2004: De 85-jarige Mandela kondigt aan als publieke figuur met pensioen te gaan.
2008: Nelson Mandela wordt 90 jaar. Dit wordt grootst gevierd in het Londense Hydepark tijdens het 46664-concert, het gevangenisnummer van Mandela. (Bron: NiZA)
 

 Wist u dat?
… er dit jaar in Zuid-Afrika een munt verschijnt met Nelson Mandela erop? De vijf miljoen munten van vijf Rand (40 eurocent) zijn een cadeau voor zijn 90e verjaardag.
… de stichting van Nelson Mandela elke week nog gemiddeld 40.000 verzoeken krijgt voor bijstand, advies of hulp van de 90-jarige Nobelprijswinnaar?
… Nelson Mandela pas deze maand van de terroristenlijst van de Verenigde Staten is gehaald? Door de handtekening van president Bush mogen Mandela en andere ANC-leden sinds 30 jaar weer vrij reizen naar de V.S.
… Nelson Mandela in 2003 dood verklaard werd door de CNN, toen zijn vooraf geschreven necrologie door een fout in het systeem op de website kwam te staan?
… tijdens zijn gevangenschap het portret van Nelson Mandela nergens in Zuid-Afrika mocht worden getoond? In het buitenland moest men het doen met foto’s uit de jaren ’60. Eind 1988 wordt voor het eerst geprobeerd het achterhaalde beeld bij te stellen. In Vrij Nederland verschijnt een compositietekening van Mandela. Deze is gebaseerd op oude foto’s aangevuld met getuigenissen van mensen die de gevangenen de laatste tijd hadden mogen bezoeken.

 

 

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons