Documentatiecentrum

De Tweede Wereldoorlog (Junior)

Op 4 mei is het Dodenherdenking. Dan herdenken we in Nederland de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Die oorlog duurde van 1940 tot 1945. Op 5 mei vieren we Bevrijdingsdag. Want op die dag in 1945 eindigde de in Nederland. De oorlog begon voor Nederland op 10 mei 1940. Toen vlogen Duitse vliegtuigen over Nederland. Ze voerden een bombardement uit op Rotterdam. De Duitsers dreigden nog meer steden te bombarderen. Daarom gaf Nederland zich over. Koningin Wilhelmina en de regering vluchtten naar Engeland. Dat land was niet bezet door de Duitsers.


© DDCom, Veldhoven

De binnenstad van Rotterdam na het bombardement. De stad lag in puin.

Dingen veranderden

Door de oorlog veranderden veel dingen. Je zag steeds meer Duitse soldaten op straat. Hitler, de leider van de Duitsers, had een hekel aan Joden. Hij bedacht allerlei nare regels tegen hen. Ze mochten niet meer naar de bioscoop of het zwembad. Joodse mensen moesten een davidsster op hun kleding dragen. Veel Joden doken onder. Ze verstopten zich voor de Duitsers, bijvoorbeeld bij andere mensen op zolder of in de kelder.














Joodse meisjes met de davidsster. Die moest goed zichtbaar zijn op de kleding.

Ook voor niet-Joden was het leven moeilijk. De Duitsers pakten eten, benzine en fietsen af. Via voedselbonnen werd het weinige eten verdeeld. Met een voedselbon kon je vlees, aardappelen of brood kopen. Hoe langer de oorlog duurde, hoe meer het verzet groeide. Nederlanders gingen de Duitsers in het geheim tegenwerken. Bijvoorbeeld door valse persoonsbewijzen te maken. Joden konden met een vervalste persoonsbewijs doen alsof ze niet-Joods waren. Verzetsmensen overvielen distributiekantoren waar de voedselbonnen werden uitgedeeld. De overvallers namen de bonnen mee en gaven ze aan onderduikers.

In de Tweede Wereldoorlog zijn alleen al in Nederland 100.000 Joden opgepakt. Ze werden naar concentratiekampen gebracht om te werken. Of ze werden direct vermoord in vernietigingskampen. Je hebt vast wel van Anne Frank gehoord. Ze was een Joods meisje dat ondergedoken zat. Ze hield toen een dagboek bij. In 1944 werd de familie Frank verraden en weggehaald. Anne, haar zus Margot en hun moeder kwam om. Alleen Anne's vader Otto overleefde de oorlog. Amerika, Canada, Rusland, Engeland en Frankrijk werkten samen en versloegen Duitsland na vijf jaar oorlog. Toen de Duitsers zich op 5 mei 1945 overgaven, was het groot feest.

Details en informatie

  • Titel: De Tweede Wereldoorlog (Junior)
  • Auteur(s): Jeroen Denters
  • Nummer: JC293
  • Niveau: 3
  • Siso: J 935.4
123movies