Documentatiecentrum

De zeppelin

Het zou kunnen dat je opa en oma nog in een zeppelin hebben gezeten. Voor de Tweede Wereldoorlog (1940-1945) vlogen zeppelins regelmatig door de lucht. Eigenlijk is 'vliegen' niet het goede woord. Een zeppelin wordt niet voor niks een luchtschip genoemd. Hij vliegt dus niet, maar hij vaart. Graaf Ferdinand von Zeppelin vond de zeppelin uit. Eigenlijk is het een hele grote ballon in de vorm van een sigaar. In die ballon zat een geraamte van metaal. Want de zeppelins waren zo groot dat ze zonder geraamte makkelijk doormidden konden breken.

De Graf von Zeppelin

Een zeppelin kon in de lucht blijven, omdat hij was gevuld met een heel licht gas. Dat gas was verdeeld over een heleboel speciale kamertjes. Als één kamertje stuk ging, kon de zeppelin toch verder varen. Meestal zaten de passagiers (zeg: pas-saa-zjiers) samen met de piloot in een bakje onder aan de grote sigaar. Dat bakje heette de gondel. De piloot had vanuit de gondel het beste uitzicht. In grote zeppelins zaten de passagiers in de zeppelin zelf. De piloot zat dan helemaal alleen in de gondel.

Passagiers werden nooit luchtziek, want de zeppelin gleed heel rustig door de lucht.

De grootste zeppelin aller tijden werd in 1928 gebouwd. Hij heette de Graf von Zeppelin, genoemd naar de man die de zeppelin uitvond. De Graf von Zeppelin was zo hoog als een flat van tien verdiepingen en zo breed als twee huizenblokken aan elkaar. Er konden zeventig passagiers mee. Iedere reiziger had een eigen kamer met een douche. Er was ook een restaurant aan boord. En een rookkamer, een schrijfkamer en een leeszaal. De Graf von Zeppelin leek nog het meest op een vliegend hotel. Het was wel erg duur om er een reisje mee te maken.

De inrichting van de Graf von Zeppelin was erg luxe.

In 1937 kwam een zeppelin in een zware storm terecht en vloog in brand. Vanaf dat moment durfde niemand meer met zeppelins te vliegen. Ze werden niet meer gemaakt. Toch zijn er mensen die vinden dat ze terug moeten komen. Zeppelins maken bijna geen geluid en ze verbruiken weinig energie. Een grote zeppelin kan veel vervoeren. Er past net zoveel in als in tien vrachtwagens. Het zou een mooie oplossing zijn voor alle files en de luchtvervuiling. Er zijn daarom plannen om opnieuw zeppelins te gaan bouwen. Of zeppelins ooit weer mensen gaan vervoeren, is de vraag. Ze zijn namelijk niet erg snel.

Zeppelins kunnen niet landen op een gewoon vliegveld. Er zouden speciale terreinen moeten worden aangelegd.

Details en informatie

  • Titel: De zeppelin
  • Auteur(s): Jeroen Denters
  • Nummer: JC087
  • Niveau: 2
  • Siso: J 659.78
123movies