Documentatiecentrum

De neushoorn

De neushoorn is na de olifant het grootste zoogdier. Een zoogdier voedt de jonge dieren met moedermelk. De neushoorn ziet er gevaarlijk uit door zijn hoorns en grote lijf. Maar de meeste neushoorns hebben een vriendelijk karakter. Neushoorns waren er al in de oertijd. Ze zijn niet veel veranderd sinds die tijd. Een volwassen mannetjes-neushoorn kan wel 3 duizend kilo wegen. Je denkt vast dat hij dan niet hard kan rennen. Mis! Als er gevaar dreigt, kan hij wel veertig kilometer per uur lopen. Dat is net zo snel als een bromfiets. Je kunt altijd goed zien waar een neushoorn gelopen heeft. De voetsporen zijn te herkennen aan de drie tenen. Net als een paard is een neushoorn een oneven-hoevige. Aan elke poot zit een oneven aantal tenen.


© ZSSD/Minden Pictures/FLPA

Een neushoorn met haar kalf. De huid van een neushoorn is 2,5 centimeter dik. Sommige soorten hebben plooien in hun huid.

Hoorn

Het opvallendste aan een neushoorn is de hoorn op zijn neus. Die hoorn groeit hun hele leven door met zo'n zeven centimeter per jaar. Een hoorn breekt tijdens een gevecht wel eens af. Dat is niet erg, want hij groeit gewoon weer aan. Neushoorns leven op de savannes van Afrika en Azië. Ze leven daar altijd dichtbij water. Ze nemen graag een bad, maar ze drinken ook erg veel. Wel honderd liter per dag. Als het te lang droog is, trekken ze naar een gebied waar nog wel water is. De meeste neushoorns leven alleen. Alleen de witte neushoorns leven soms in kleine groepjes.


© Terry Whittaker / FLPA

Neushoorns baden graag in water, maar ook in modder.

Een mannetjes-neushoorn heet stier. Het vrouwtje heet koe. Een stier kan ruiken wanneer een koe vruchtbaar is. Hij wil dan met haar paren. Dat is vrijen. Na ongeveer zestien maanden krijgt de koe haar jong: het kalf. Dat kalf weegt zestig kilo bij de geboorte. Het heeft dan nog geen hoorn op zijn neus. De eerste vier weken drinkt een kalf alleen maar melk. Daarna gaat het ook gras eten. Het blijft wel melk drinken, tot het ongeveer anderhalf jaar oud is. Als het nog klein is, drinkt het staand. Als het groter wordt, kan hij niet meer met de kop onder de moederbuik. Het kalf gaat er dan bij liggen.

Wie een neushoorn wil zien, hoeft niet naar Afrika of Azië. In veel Nederlandse dierentuinen zijn neushoorns te zien. Er worden zelfs jonge neushoorns geboren. In de dierentuin lijkt hun omgeving op een echte savanne. Dan voelen neushoorns zich thuis. Eigenlijk is het de winter voor de neushoorns te koud in Nederland. Ze blijven dan binnen in een warm hok. Hij krijgt in de winter hooi te eten en extra krachtvoer. Dat is voer met belangrijke voedingsstoffen. In de winter mist de neushoorn de zon. Daarom gaat hij dan onder de zonnebank. Dat vindt hij lekker, en het is goed voor zijn huid.

Details en informatie

  • Titel: De neushoorn
  • Auteur(s): Ingrid Nijkamp
  • Nummer: JC270
  • Niveau: 1
  • Siso: J 598.92
123movies