Documentatiecentrum

Wiskunde

Met wiskunde heb je elke dag te maken. De versnelling van jouw fiets of de kaart op je telefoon. Zonder wiskunde waren die er niet geweest. Wiskunde is spannend en je kunt er verbazingwekkende dingen mee doen: raadsels verzinnen of problemen oplossen. Wiskunde gaat over dingen die precies kloppen en zeker zijn, bijvoorbeeld 1+1=2. Het is een exacte wetenschap. Binnen de wiskunde heb je twee richtingen: een die vormen, getallen en patronen bestudeert. En een die de vormen en getallen gebruikt om praktische dingen te doen. Beide soorten wiskunde hebben elkaar nodig. Je hebt er niet veel aan om alleen vormen en getallen te bestuderen. Maar zonder vormen en getallen is het onmogelijk om handige en knappe toepassingen te bedenken.

Getallen

Een van de bekendste wiskundigen is Pythagoras. Hij wilde de wereld om zich heen begrijpen met behulp van getallen. Zo bedacht hij onder meer hoe je de schuine kant van een driehoek kunt uitrekenen. Deze stelling van Pythagoras wordt veel gebruikt in de bouw. De stelling is ook het begin van de meetkunde. Meetkundige vormen zie je overal om je heen, een voetbal, een boek of een tafelblad. Kijk maar eens goed rond.
Al eeuwenlang gebruiken mensen een geheimtaal om berichten te versturen. De Romeinse keizer Julius Caesar deed het en misschien heb jij ook een code met je vriendin afgesproken om geheime berichtjes te versturen. Tegenwoordig worden priemgetallen gebruikt, daarmee kun je codes bedenken die zo moeilijk zijn, dat zelfs computers ze bijna niet kunnen kraken. Daarom worden priemgetallen gebruikt om betaalpassen van banken te versturen. De pincode waarmee je met je pas kunt betalen is beveilig met twee grote priemgetallen.
Tegenwoordig hoeft niemand meer te verdwalen: met een navigatieprogramma hoef je maar een adres in te typen en het programma rekent de ingewikkelde route uit, maar ook de snelste of de kortste route. Het klinkt simpel, maar dat is het niet. Er is veel denkwerk aan voorafgegaan. Uit dat denkwerk is een nieuw soort wiskunde ontstaan: de grafentheorie.

Wedstrijden

Hou je van getallen, puzzelen en raadsels oplossen? Dan kun je meedoen met de Kangoeroe reken- en wiskundewedstrijden. Als je op het hoogste niveau meedoet, kun je zelfs naar de Wiskunde Olympiade gaan, dat is een wedstrijd waar kinderen uit zestig landen aan mee doen.
Je hebt trouwens geluk als je van wiskunde houdt, want je kunt daar later veel geld mee verdienen. Moderne webwinkels hebben altijd mensen nodig die goed zijn in wiskunde. Ze willen namelijk alles weten van hun klanten, zodat ze nog meer kunnen verkopen. Dat gaat niet vanzelf. Daar heb je wiskunde voor nodig. Als ze bijvoorbeeld willen weten of klanten tevreden zijn, kunnen ze daar met een algoritme achter komen. De algoritmes van webwinkels zijn lang en ingewikkeld. Dus als jij nóg betere algoritmes kunt bedenken, wil zo’n winkel graag dat je voor hen komt werken.


Dit is een samenvatting van het Informatie-boekje 27 Wiskunde.

Details en informatie

  • Titel: Wiskunde
  • Auteur(s): Heleen Schoone
  • Nummer: 27
  • Niveau: 5
  • Siso: J 510
123movies