Hoe worden spekjes gemaakt?

Eten en drinken
Spekkies die je op verjaardagen van kinderen krijgt

Spekjes vooral gemaakt van suiker. Suikerkorrels en stroop. Stroop is ook suiker, maar dan zacht gemaakt. Volgens spekjesmaker Frisia Spekken gaat het maken ongeveer zo: naast de spekjesfabriek staan grote tanks, waarin de suiker en stroop worden opgeslagen.

Via leidingen wordt de suiker en stroop naar de 'kokerij' gebracht. Daar wordt het gewogen en gemengd. Na het mengen wordt de lucht uit het mengsel gehaald. Daarna wordt het mengsel geklopt, waardoor er hele kleine luchtbelletjes in komen. Deze luchtbelletjes zorgen er voor dat het spek niet taai wordt en dat je het uit kunt rekken. Daarna worden kleur- en smaakstoffen aan het mengsel toegevoegd. Via leidingen wordt het mengsel op grote banen gespoten, waar het een bepaalde vorm of model krijgt. Het spek is dan kleverig en warm.

Meel op de banen zorgt ervoor dat het niet blijft kleven. Ook wordt het spek gekoeld, waardoor de buitenlaag van het spekje een beetje droog wordt. Voordat het spekje wordt gesneden, wordt er meel op gestrooid, zodat het spek niet aan het mes blijft kleven.

Het mes snijdt de spekjes op de juiste maat af. Nadat de spekjes in grote drogers zijn gedroogd, worden ze opgevangen in grote kratten en naar de opslagruimte gebracht. Af en toe een spekje eten is natuurlijk prima, maar in spekjes zit dus bijna alleen suiker. Niet de hele dag eten dus, want dat is niet oké voor je tanden en je gezondheid.

Meer weten over eten? Kijk op www.lekkerbelangrijk.nl!