Hoe ontstaat taal?

Wetenschap & Techniek
een boek met een bril er bovenop

Waar komen onze woorden vandaan? En: Hoe ontstaat taal? Eerst over de woorden. In een andere taal, bijvoorbeeld het Engels, heet een ‘tafel’ een ‘table’ en een ‘boom’ een ‘tree’. Die ‘table’ lijkt nog een beetje op het Nederlands, maar ‘tree’ helemaal niet.

Nederlands

Een Nederlands kind leert Nederlandse woorden doordat zijn ouders het Nederlandse antwoord geven op de vraag "Wat is dat?" Engelse ouders geven het Engelse antwoord. Beide antwoorden zijn even goed, mooi, en (binnen die taal) vanzelfsprekend. Die woorden gaan van generatie op generatie over: jouw ouders leerden de woorden van hun ouders. Vaak gebeurt er dan ook iets met die woorden: de vorm verandert telkens een beetje. Dat kun je zelf ook merken!

Veranderingen

Misschien zegt je oma wel: “Ik dorst dat niet te doen,” terwijl jij zegt: “Dat durfde ik niet te doen.” En door die veranderingen gaan talen steeds minder op elkaar lijken. Zo'n twee- of drieduizend jaar geleden spraken de mensen die in het huidige Nederland, België, Duitsland en Engeland woonden, min of meer dezelfde taal. Die taal is langzaam uit elkaar gegroeid. Zo ontstond het Nederlands, Duits en Engels. Maar als je goed kijkt naar woorden die we voor cijfers en getallen gebruiken, dan zie je nog grote overeenkomsten.

Volgorde

Nu de andere vraag: waar komt taal vandaan? Dat is een andere vraag omdat taal veel meer is dan woorden alleen. De volgorde van de woorden in de zin is ook belangrijk. "Piet was voor Sinterklaas" betekent iets heel anders dan "Piet was Sinterklaas voor". Taal is heel lang geleden ontstaan. Hoe lang precies is niet bekend. Tegenwoordig is een theorie populair die zegt dat de mensen eerst met gebaren hebben "gesproken". En dat uit die gebarentaal geleidelijk gesproken taal is ontstaan. Maar zeker weten doen we dat niet.