Hoe stoppen ze een bootje in een fles?

Wetenschap & Techniek
Schip in fles

Ja, een schip-in-een-fles, tegenwoordig ‘flessescheepje’ genoemd, dat ziet er erg knap uit. En dat is het ook. De maker van het scheepje zorgt ervoor dat het, inclusief de zeilen, precies door de hals van de fles past.

Hij maakt en schildert eerst het rompje. Daarna plaatst hij de masten en brengt hij de tuigage (alles wat bij de optuiging van een schip behoort) en de zeilen aan. De masten bevestigd hij zo, dat die kunnen schanieren. Het rompje is meestal gemaakt van hout, de masten en dwarsmasten van bijvoorbeeld satéprikkers, de tuigage komt van een klosje garen uit moeders naaimand (áls jouw moeder zoiets nog heeft; vraag het anders aan je oma) en de zeilen zijn van papier of dunne stof.

De masten klapt hij dan achterover en de eventuele dwarsmasten draait hij in langsrichting en hopla het ‘pakketje’ kan de hals door. Voordat het scheepje naar binnen gaat heeft hij natuurlijk al wel de zee, gemaakt, in de fles aangebracht en geschilderd. Nadat het scheepje is vastgedrukt in de zee, kan hij met sommige extra lang gehouden draadjes, die via de boegspriet en de hals van de fles naar buiten lopen, de mastjes weer optrekken. Als er ook dwarsmasten opzitten zet hij die met een stukje gebogen ijzerdraad terug in de juiste stand. Met een druppeltje lijm worden de draadjes aan de boegspriet vastgelijmd. Het overtollige draad snijdt hij dan af.

Je kunt het zelf zo moeilijk maken als je wilt bij deze hobby. Hoe gedetailleerder je het wil hebben, hoeveel meer masten, dwars-masten en zeilen, des te lastiger het wordt. Het is een goed idee om makkelijk te beginnen!

Bron: Hans de Haan van www.shipsinbottles.nl