Weetjes over de natuur

Ik zoek informatie voor groep:
1 2 3 4 5 6 7 8 iedereen
 • Plaatje 2000 jaar tijd
  docukit.nl
  2000 jaar tijd

  Met tijd is iets geks aan de hand. Een uur huiswerk maken, duurt voor je gevoel veel langer dan een uur televisiekijken. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie in dit boekje: Junior Informatie, nr. 021 (De Ruiter's Documentatiecentrum). Kijk in de (school)bieb.

  x
 • Plaatje Het borstbeen van een aalscholver
  schooltv.nl
  Het borstbeen van een aalscholver

  Hij kan wel 30 meter diep duiken en met zijn haakvormige snavel vangt hij makkelijk vis. Zo ziet het borstbeen van een aalscholver eruit! Bekijk het filmpje op NTR: Schooltv.

  x
 • Plaatje Duh! Bacterie (e-book)
  jeugdbieb.nl
  Duh! Bacterie (e-book)

  In het e-book Duh! Bacterie lees je over de wonderlijke wezentjes waaraan wij ons leven, onze gezondheid en een boel ziektes te danken hebben. Als bonus krijg je er ook nog wat schimmels en virussen bij. Ook handig voor je werkstuk of je spreekbeurt. Met aanklikbare bacteriën, heldere tekst, foto’s,...

  x
 • Plaatje Bacteriën
  bibliotheek.nl
  Bacteriën

  De Bibliotheek helpt jou aan handige informatie voor je werkstuk of spreekbeurt. Met verwijzingen naar boeken, filmpjes en websites. Kies zelf op welk niveau je meer informatie wilt hebben.

  x
 • Plaatje Bacteriën en schimmels
  docukit.nl
  Bacteriën en schimmels

  Bacteriën en schimmels vallen meestal niet op, maar er zijn erg veel soorten en ze zijn overal: op je eten, op tafel, op je handen en tussen je tanden. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie in dit boekje: Informatie, nr. 44 (De Ruiter's Documentatiecentrum). Kijk in de (school)bieb.

  x
 • Plaatje Beschimmeld brood
  schooltv.nl
  Beschimmeld brood

  Als een brood uit de oven komt, dan zijn alle schimmels hartstikke dood. Maar de zaadjes van de schimmel, de sporen, die overleven het wel. Bekijk het filmpje op NTR: Schooltv.

  x
 • Plaatje Bestuiving
  bibliotheek.nl
  Bestuiving

  De Bibliotheek helpt jou aan een leuke animatie over bestuiving. Handig voor je spreekbeurt of gewoon leuk om te bekijken.

  x
 • Plaatje Bioloog
  natuurinformatie.nl
  Bioloog

  Hoe word je bioloog? Heb je interesse om de natuur te onderzoeken en beschik je over talenten in exacte vakken, dan kun je een biologiestudie volgen aan een universiteit. Na afronding van die studie ben je professional in het bestuderen van planten, dieren of de mens. Meer informatie vind je hier.

  x
 • Plaatje Biomassa
  bibliotheek.nl
  Biomassa

  De Bibliotheek helpt jou aan handige informatie voor je werkstuk of spreekbeurt. Met verwijzingen naar boeken, filmpjes en websites. Kies zelf op welk niveau je meer informatie wilt hebben.

  x
 • Plaatje Biotopen
  schooltv.nl
  Biotopen

  Dicht bij elkaar vind je in ons land veel soorten biotopen. En gelukkig maar, daardoor hebben we ook veel verschillende soorten vogels! Bekijk het filmpje op NTR: Schooltv.

  x
 • Plaatje Wat is er gevaarlijk aan blauwalg?
  willemwever.kro-ncrv.nl
  Wat is er gevaarlijk aan blauwalg?

  Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

  x
 • Plaatje Bodem
  hetklokhuis.nl
  Bodem

  Wortels van plantjes zijn onder de grond druk bezig met eten en drinken. Maar hoe doen ze dat? Bart ontdekt een wortelscanner. Dit bijzondere apparaat laat zien hoe wortels in de bodem hun werk doen. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

  x
 • Plaatje De boswachter
  docukit.nl
  De boswachter

  Een boswachter is er om bossen en natuurgebieden in de gaten te houden. Hij zorgt ervoor dat de planten en dieren er goed kunnen leven. Hij weet alles van de flora en fauna. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie in dit boekje: Junior Informatie, nr. 95 (De Ruiter's Documentatiecentrum)....

  x
 • Plaatje Hoe bescherm je bos en hei tegen brand?
  schooltv.nl
  Hoe bescherm je bos en hei tegen brand?

  Als het lange tijd warm en droog is, dreigt altijd het gevaar van natuurbranden. Maar ook als er nog geen vuur is, zijn brandweermannen heel erg druk. Met allerlei voorzorgsmaatregelen proberen zij en andere organisaties de bossen en hei in ons land tegen een grote brand te beschermen. Bekijk het filmpje...

  x
 • Plaatje De Buitendienst
  zapp.nl
  De Buitendienst

  De Buitendienst is hét natuurprogramma voor kinderen van 8 tot 88 jaar. Grappig, stoer, lekker gek én bedoeld om jou te laten nadenken over de wereld om je heen. Op de site kun je gemiste afleveringen bekijken en valt van alles te beleven. (Foto: ©2015 NTR)

  x
 • x
 • Plaatje Wat is drijfzand?
  willemwever.nl
  Wat is drijfzand?

  Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

  x
 • Plaatje Drinkwater
  schooltv.nl
  Drinkwater

  Water halen we uit de natuur. Het is zo gewoon dat je er bijna nooit bij stil staat. Maar weet je dat er heel veel met het water gebeurt voordat we het kunnen drinken? Bekijk het filmpje op NTR: Schooltv.

  x
 • Plaatje Drinkwater
  docukit.nl
  Drinkwater

  Als je in Nederland de kraan opendraait, krijg je water dat je veilig kunt drinken en dat geen bijsmaak heeft. Schoon drinkwater is niet altijd vanzelfsprekend. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie in dit boekje: Informatie, nr. 4 (De Ruiter's Documentatiecentrum). Kijk in de (school)bieb.

  x
 • Plaatje Hoe kom je aan drinkwater uit de natuur?
  schooltv.nl
  Hoe kom je aan drinkwater uit de natuur?

  Je kunt weken zonder eten, maar slechts een paar dagen zonder drinkwater. Daarom is het belangrijk dat je genoeg drinkt. Maar waar haal je schoon water vandaan als je in de natuur bent, zonder dat je er ziek van wordt? Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op NTR: Schooltv.

  x
 • Plaatje Wat gebeurt er met mijn drol?
  willemwever.nl
  Wat gebeurt er met mijn drol?

  Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

  x
 • Plaatje Ecosystemen
  docukit.nl
  Ecosystemen

  Elk ecosysteem heeft zijn eigen planten en dieren. Die planten en dieren kunnen niet zonder elkaar. De hele wereld bestaat uit ecosystemen. Welk ecosysteem ergens voorkomt, hangt onder andere af van het klimaat. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie in dit boekje: Informatie, nr. 30...

  x
 • Plaatje Spreekbeurt Edelstenen en mineralen
  spreekbeurt-edelstenen.yurls.net
  Spreekbeurt Edelstenen en mineralen

  Op deze pagina vind je handige websites, filmpjes, plaatjes en nuttige tips voor een spreekbeurt over edelstenen en mineralen.

  x
 • Plaatje Eten en gegeten worden
  docukit.nl
  Eten en gegeten worden

  Alle dieren hebben voedsel nodig, anders gaan ze dood. Niet ieder dier eet hetzelfde. Er zijn planteneters, zoals buffels. En er zijn vleeseters, zoals leeuwen. De buffels eten gras en de leeuwen eten buffels. Dit noemen we een voedselketen. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie in...

  x
 • Plaatje Fête de la Nature
  fetedelanature.nl
  Fête de la Nature

  Met Fête de la Nature vieren we samen de natuur op 20 en 21 mei 2017. Wil je meer weten? Neem een kijkje op de website.

  x
 • Plaatje Floriade Almere 2022
  floriade.almere.nl
  Floriade Almere 2022

  Eens in de tien jaar vindt in Nederland de Floriade plaats. Een wereldtentoonstelling rondom tuinbouw. In 2012 kon je de Floriade in Venlo bezoeken. In 2022 is de Floriade in Almere. Volg hier de aanleg en de bouw van de groene stad.

  x
 • Plaatje Fossielen
  schooltv.nl
  Fossielen

  Resten van planten of dieren die onder een laag klei of zand terecht komen kunnen verstenen: het worden fossielen. Bekijk het filmpje op NTR: Schooltv.

  x
 • Plaatje Fossielen
  fossiel.net
  Fossielen

  Hier kom je te weten wat fossielen zijn, hoe ze ontstaan en hoe oud ze zijn. Je vindt hier ook informatie over dinosaurussen en de mammoet. En wil je zelf op zoek naar een fossiel lees dan de tips. Met puzzels en een fossielen quiz.

  x
 • Plaatje Fossielen
  docukit.nl
  Fossielen

  Fossielen vertellen iets over de natuur van miljoenen jaren geleden. Ze laten soms ook planten en dieren zien die nu niet meer bestaan. Door fossielen te bestuderen leren wetenschappers hoe deze planten en dieren er lang geleden uitzagen. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie in dit...

  x
 • Plaatje Fossielen
  bibliotheek.nl
  Fossielen

  De Bibliotheek helpt jou aan handige informatie voor je werkstuk of spreekbeurt. Met verwijzingen naar boeken, filmpjes en websites. Kies zelf op welk niveau je meer informatie wilt hebben.

  x
 • Plaatje Fossielen
  schooltv.nl
  Fossielen

  Het schip de Stad Amsterdam heeft acht maanden lang een bijzondere reis gemaakt. Dit was dezelfde reis als Charles Darwin lang geleden ook maakte. Een van de wetenschappers aan boord vindt een ei van wel 15 miljoen jaar oud! Bekijk het filmpje op NTR: Schooltv.

  x
 • Plaatje Wat is een fossiel en waar kan je fossielen vinden?
  willemwever.nl
  Wat is een fossiel en waar kan je fossielen vinden?

  Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

  x
 • Plaatje Green-Kids
  green-kids.nl
  Green-Kids

  Green-Kids is de website bij het tv-programma over alles over wat groeit en bloeit bij jou in de tuin. Met opdrachten, allerlei activiteiten, knutseltips en spreekbeurten. En wil je nog meer weten, stel dan je vraag aan Lodewijk.

  x
 • Plaatje Het water uit, een les over fossielen
  verrijkingsstof.nl
  Het water uit, een les over fossielen

  Zo’n 3,8 miljard jaar geleden ontstond het leven op aarde. Eerst was dat nog heel primitief, maar langzaam nam het steeds ingewikkelder vormen aan. De aarde raakte bevolkt door allerlei levensvormen. Ze kwamen en gingen. Sommige bleven bestaan. Algen, vissen, planten, reptielen, dinosaurussen, zoogdieren......

  x
 • Plaatje Hortus Kids
  dehortuskids.nl
  Hortus Kids

  Op deze website vind je informatie over de Hortus Botanicus in Amsterdam. Volg de plattegrond en je leest alles over de 'Plantentoppers', vijftien echte recordhouders. Zoals bijvoorbeeld de dikste, de kleinste, de hoogste en de lekkerste boom.

  x
 • Plaatje Jungle
  hetklokhuis.nl
  Jungle

  Dolores gaat de jungle in. Dat kan ook dichtbij huis: in het nagebouwde tropisch regenwoud van Burgers Bush. Hoe ontstaan in het echte regenwoud eigenlijk al die plensbuien? Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

  x
 • Plaatje Kalender
  bibliotheek.nl
  Kalender

  De Bibliotheek helpt jou aan een leuke animatie over de kalender. Handig voor je spreekbeurt of gewoon leuk om te bekijken.

  x
 • Plaatje Kalenders
  docukit.nl
  Kalenders

  In elk huis hangt wel een kalender. Er bestaan kalenders met foto's of kunstwerken erop. Op andere staat alleen de datum. En daar gaat het om. Op een kalender kun je zien welke dag het is, welke maand en welk jaar. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie in dit boekje: Junior Informatie,...

  x
 • Plaatje Koolstofdioxide
  schooltv.nl
  Koolstofdioxide

  Bijna alle levende wezens ademen zuurstof in en c02 uit. Bekijk het filmpje op NTR: Schooltv.

  x
 • Plaatje Koraalrif
  bibliotheek.nl
  Koraalrif

  De Bibliotheek helpt jou aan handige informatie voor je werkstuk of spreekbeurt. Met verwijzingen naar boeken, filmpjes en websites. Kies zelf op welk niveau je meer informatie wilt hebben.

  x
 • Plaatje Kringloop in het bos
  schooltv.nl
  Kringloop in het bos

  In de natuur gaat er niets verloren. Water, zuurstof en voedsel worden allemaal opnieuw gebruikt. Dat noem je een kringloop. Als er in de wilde natuur bijvoorbeeld een dier doodgaat dan dient dat dier weer als voedsel voor andere beesten. Dat klinkt misschien zielig maar het is heel normaal. Bekijk het...

  x
 • Plaatje Waar komt kroos vandaan?
  willemwever.nl
  Waar komt kroos vandaan?

  Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

  x
 • Plaatje Kwelders
  dierenjungle.nl
  Kwelders

  In de Dierenjungle vind je informatie over kwelders: grensgebieden tussen zee en vasteland.

  x
 • Plaatje Land en zee
  schooltv.nl
  Land en zee

  Op land heb je grotere temperatuurverschillen dan in zee Ken je dat, dat het zo warm is aan het strand dat je je voeten brandt? De zee is dan lekker koel. Maar hoe komt het eigenlijk dat land en zee niet dezelfde temperatuur hebben? Het antwoord krijg je in deze clip van NTR: Schooltv.

  x
 • Plaatje Leven in de sloot
  docukit.nl
  Leven in de sloot

  Een sloot wemelt meestal van het leven. Zeker als het een sloot is met schoon, helder water en veel planten erin. Boven, langs en in de sloot leven honderden verschillende dieren. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie in dit boekje: Informatie, nr. 135 (De Ruiter's Documentatiecentrum)....

  x
 • Plaatje Leven in water
  verrijkingsstof.nl
  Leven in water

  Aan de hand van foto's van dieren uit een bijzondere verzameling uit het Museon, onderzoek je de kwaliteit van het water van een sloot van vroeger. Je leert niet alleen veel nieuwe dieren kennen. Je leert ook wie wie eet onder water en waarom slootjes en plassen schoon moeten zijn. Met proefjes en onderzoekjes...

  x
 • Plaatje Uitstoot van methaan
  schooltv.nl
  Uitstoot van methaan

  Fabrieksrook en uitlaatgassen zijn slecht voor de aarde, maar koeien kunnen er ook wat van. In hun scheetjes zit methaan, wat ook erg schadelijk kan zijn. Bekijk het filmpje op NTR: Schooltv.

  x
 • Plaatje Microfotograaf
  hetklokhuis.nl
  Microfotograaf

  In de natuur leven allerlei plantjes, schimmels of dieren die met het blote oog niet zichtbaar zijn. Bart gaat met een microfotograaf op stap om de onzichtbare natuur zichtbaar te maken. En dat levert prachtige plaatjes op van allerlei kleurrijke micro-organismen. Kijk maar eens naar deze aflevering...

  x
 • Plaatje Van moeras tot veen
  docukit.nl
  Van moeras tot veen

  Een moeras is ondiep water met een hele dikke laag modder eronder. Die modder bestaat uit plantenresten. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie in dit boekje: Junior Informatie, nr. 072 (De Ruiter's Documentatiecentrum). Kijk in de (school)bieb.

  x
 • Plaatje Naturalis
  hetklokhuis.nl
  Naturalis

  Lisa kijkt achter de schermen bij Naturalis. Er is daar een compleet biologiearchief. Hoe worden alle planten en dieren daar opgeslagen? Op de keverafdeling gaat ze op zoek naar het lieveheersbeestje. Dat valt nog niet mee. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

  x
 • Plaatje Naturalis
  naturalis.nl
  Naturalis

  Museum Naturalis in Leiden biedt de bezoeker een blik op de ontwikkeling van het leven op aarde. Kijk hier voor alle informatie over het museum.

  x
 • Plaatje Natuur in Nederland
  docukit.nl
  Natuur in Nederland

  Over wat natuur is, kun je heel verschillend denken. Volgens sommige mensen is er in Nederland geen natuur meer over. Ook vinden zij dat nieuwe natuur niet echt is. Andere mensen vinden dat alles wat leeft bij de natuur hoort, zoals nieuwe natuur en stadsplantsoenen. Lees er over op de website van Docukit....

  x
 • Plaatje Natuurfotografie
  hetklokhuis.nl
  Natuurfotografie

  Hoe maak je de perfecte natuurfoto? Maurice gaat samen met natuurfotograaf Jeroen Stel op 'jacht' naar de ijsvogel. Hoe kunnen ze het dier betrappen? Met de trucs van Jeroen komen ze een heel eind. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

  x
 • Plaatje Natuurgeluiden
  hetklokhuis.nl
  Natuurgeluiden

  Bij natuurfilms hoor je vaak niet wat je hoort. Beeld en geluid worden apart van elkaar opgenomen. Het geluid wordt soms zelfs nagemaakt. Maurice gaat op geluidenjacht met Henk, de geluidsman van de spectaculaire film 'De nieuwe wildernis'. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

  x
 • Plaatje Natuurwerkdag
  natuurwerkdag.nl
  Natuurwerkdag

  Leef je uit op zaterdag 4 november 2017 en doe mee aan de Natuurwerkdag. Help mee ons landschap een opknapbeurt te geven. Kijk voor meer info op de website. Doe je mee?

  x
 • Plaatje Kies van de wolharige neushoorn
  schooltv.nl
  Kies van de wolharige neushoorn

  De wolharige neushoorn kwam hier voor tijdens de laatste ijstijd. Hij leefde samen met de wolharige mammoet. Zijn dikke wollige vacht beschermde hem tegen de ijzige kou. Bekijk het filmpje op NTR: Schooltv.

  x
 • Plaatje Nieuwe natuur
  docukit.nl
  Nieuwe natuur

  Alle natuurgebieden in Nederland zijn door mensen aangelegd of worden door hen onderhouden: heidevelden, bossen, duinen, plassen en meren. Ook onze bossen zijn aangeplant. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie in dit boekje: Informatie, nr. 088 (De Ruiter's Documentatiecentrum). Kijk...

  x
 • Plaatje Oeros braden
  schooltv.nl
  Oeros braden

  Heb jij wel eens geprobeerd om zelf vuur te maken? Dus zonder aansteker of lucifers? Flint en Nike voelen zich net oermensen als het lukt om zelf vuur te maken. Bekijk de animatie van 1 Minuutje Natuur op NTR: Schooltv.

  x
 • Plaatje OERRR
  natuurmonumenten.nl
  OERRR

  Stap de deur uit, welkom in OERRR! Lekker voorover hangen in de wind, op je rug in het gras liggen en turen naar de wolken... De organisatie Natuurmonumenten roept jou op om lekker naar buiten te gaan. Daar is van alles te beleven. Natuurmonumenten geeft je tips wat je buiten kunt doen. Kijk snel voor...

  x
 • Plaatje Het oerwoud
  docukit.nl
  Het oerwoud

  De bossen in Nederland zijn niet zo groot. Je loopt een uur, misschien twee, en je bent er alweer uit. In andere landen kun je bossen vinden die groter zijn dan heel Nederland. Je vindt ze vooral in de tropen, het gebied rond het midden van de aarde. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie...

  x
 • Plaatje Onweer
  schooltv.nl
  Onweer

  Warme zomerdagen kunnen soms eindigen met een fikse onweersbui. Wat is onweer precies en hoe ontstaat een onweerswolk? Bekijk het filmpje op NTR: Schooltv.

  x
 • Plaatje Onze natuur
  onzenatuur.nl
  Onze natuur

  Website over de natuur. Over planten, dieren en de mens. Maar ook over milieu en duurzame ontwikkeling, water, weer en klimaat, voeding en gezondheid. Met elke maand een actueel 'natuur'thema.

  x
 • Plaatje Onze schooltuin
  onzeschooltuin.nl
  Onze schooltuin

  Heb je een schooltuintje of krijg je er binnenkort een? Hier vind je allerlei informatie die je dan goed kunt gebruiken. Want hoe moet je eigenlijk zaaien? Welke planten kunnen er in de schooltuin? En wat moet je doen als je planten door slakken worden opgegeten? Je kunt het hier allemaal nalezen.

  x
 • Plaatje Parasieten
  schooltv.nl
  Parasieten

  Het schip de Stad Amsterdam heeft acht maanden lang een bijzondere reis gemaakt. Dit was dezelfde reis als Charles Darwin lang geleden maakte met zijn schip de Beagle. In Brazilië komt een wetenschapper de Bilharziaparasiet tegen. Bekijk het filmpje op NTR: Schooltv.

  x
 • Plaatje Plaatsbepaling op aarde
  docukit.nl
  Plaatsbepaling op aarde

  Als je dicht bij huis bent, is plaatsbepaling niet moeilijk. Je herkent van alles, en zodoende weet je precies waar je bent. Als mensen vroeger op reis gingen, gebruikten ze herkenningspunten om zich te oriënteren. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie in dit boekje: Informatie,...

  x
 • Plaatje Plankton
  schooltv.nl
  Plankton

  Kleine diertjes en plantjes in de zee. Walvissen en andere zeedieren zijn er gek op: plankton. Het is eigenlijk niet meer dan allerlei kleine diertjes en plantjes. Maar plankton is wel heel belangrijk. Bekijk het filmpje op NTR: Schooltv.

  x
 • Plaatje Planten groeien naar boven
  schooltv.nl
  Planten groeien naar boven

  Planten groeien recht naar boven in de richting van het licht. Ook als je een plantje op z’n zij legt. Bekijk het filmpje op NTR: Schooltv.

  x
 • Plaatje De regenboog
  schooltv.nl
  De regenboog

  Hoe onstaan die kleuren in de lucht? Denk je dat licht wit is? Fout! Zonlicht bestaat uit zeven verschillende kleuren, die je goed kunt zien in de regenboog. Bekijk het filmpje op NTR: Schooltv.

  x
 • Plaatje De regenboog
  bibliotheek.nl
  De regenboog

  De Bibliotheek helpt jou aan een leuke animatie over de regenboog. Handig voor je spreekbeurt of gewoon leuk om te bekijken.

  x
 • Plaatje Wat is een regenboog?
  schooltv.nl
  Wat is een regenboog?

  Als de zon schijnt en het tegelijkertijd regent, dan ontstaat er een regenboog. Je ziet dan alle kleuren van – je raadt het al – de regenboog! Maar hoe ontstaan die kleuren in de lucht eigenlijk? Bekijk het filmpje op NTR: Schooltv.

  x
 • Plaatje Rioolwater en regenwater
  schooltv.nl
  Rioolwater en regenwater

  We gebruiken allemaal water. Je draait een kraan open en het water stroomt en verdwijnt weer via de gootsteen of het doucheputje. Maar waar gaat al dat water naartoe en hoe komen we aan schoon drinkwater? Bekijk het filmpje op NTR: Schooltv.

  x
 • Plaatje Schaduwen gedurende de dag
  bibliotheek.nl
  Schaduwen gedurende de dag

  Schaduwen zijn overal. Bekijk deze animatie over schaduwen gedurende de dag. Handig voor je spreekbeurt of gewoon leuk om te bekijken.

  x
 • Plaatje Scharrelkids
  ivn.nl
  Scharrelkids

  Scharrelkids leren je dat het leuk is om dingen in de natuur te doen en fijn is om buiten te spelen. Op de website vind je veel tips.

  x
 • x
 • Plaatje Kun je de zee horen in een schelp?
  schooltv.nl
  Kun je de zee horen in een schelp?

  Het ruisende geluid dat je hoort komt niet van de schelp en het is ook niet het geluid van bloed dat stroomt in je oor of hoofd. Het is gewoon het geluid dat er op dat moment om je heen te horen is. Bekijk het clipje van Studio Snugger op NTR: Schooltv.

  x
 • Plaatje Waarom is schuim altijd wit?
  schooltv.nl
  Waarom is schuim altijd wit?

  Schuim voor bijvoorbeeld de afwas of voor in bad is altijd wit. Dat heeft te maken met de dikte van het laagje vloeistof, dat bij schuimbelletjes heel dun is. Maar hoe zit dat eigenlijk precies?

  x
 • Plaatje Sciencespace
  sciencespace.nl
  Sciencespace

  Op de website ScienceSpace vind je allerlei onderwerpen die te maken hebben met natuurkunde, scheikunde, biologie en techniek, weer en klimaat.

  x
 • Plaatje 4 seizoenen
  bibliotheek.nl
  4 seizoenen

  De Bibliotheek helpt jou aan een leuke animatie over de 4 seizoenen. Handig voor je spreekbeurt of gewoon leuk om te bekijken.

  x
 • Plaatje Hoeveel soorten leven zijn er op aarde?
  zozitdat.nl
  Hoeveel soorten leven zijn er op aarde?

  Op de website van Zo Zit Dat vind je antwoord op deze vraag.

  x
 • Plaatje Tijd
  bibliotheek.nl
  Tijd

  De Bibliotheek helpt jou aan handige informatie voor je werkstuk of spreekbeurt. Met verwijzingen naar boeken, filmpjes en websites. Kies zelf op welk niveau je meer informatie wilt hebben.

  x
 • Plaatje Tijdsbeleving
  hetklokhuis.nl
  Tijdsbeleving

  De tijd kan snel gaan, maar ook heel langzaam. Tijdprofessor Tanja van der Lippe heeft daar uitgebreid onderzoek naar gedaan. Kinderen, ouders en opa's en oma's hebben allemaal een verschillende 'tijdbeleving'. Nienke volgt een dag bij drie verschillende huishoudens. Hoe lang duurt de tijd? Bekijk deze...

  x
 • Plaatje Wat is de oudste tomaat ter wereld?
  schooltv.nl
  Wat is de oudste tomaat ter wereld?

  In het herbarium in Naturalis worden hele oude planten bewaard. Ze hebben er gedroogde aurbergines, pepers en: de oudste tomaat ter wereld. Bekijk het filmpje op NTR: Schooltv.

  x
 • Plaatje Eigen tuintje
  docukit.nl
  Eigen tuintje

  Groente en fruit kun je in de winkel kopen, maar je kunt het ook zelf kweken. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie in dit boekje: Junior Informatie, nr. 048 (De Ruiter's Documentatiecentrum). Kijk in de (school)bieb.

  x
 • Plaatje Turf
  schooltv.nl
  Turf

  In hoogveengebieden werd vroeger veel turf gestoken. Dat betekende dat de veenlaag er in mooie blokken werd uitgehaald en te drogen werd gelegd. Als de blokken droog waren, had je turf. En turf kon je gebruiken als brandstof. Bekijk het filmpje op NTR: Schooltv.

  x
 • Plaatje Voedselketens
  bibliotheek.nl
  Voedselketens

  Dieren halen de benodigde energie om te overleven uit hun voedsel. Bekijk in deze animatie de verschillende voedselketens.

  x
 • Plaatje Vruchten en zaden
  bibliotheek.nl
  Vruchten en zaden

  Niet alle vruchten hebben dezelfde pitten. Bekijk deze animatie over vruchten en zaden.

  x
 • Plaatje Waarom zijn er in Nederland geen vulkanen?
  willemwever.nl
  Waarom zijn er in Nederland geen vulkanen?

  Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

  x
 • Plaatje Vuur maken met water
  schooltv.nl
  Vuur maken met water

  Met water kun je vuur maken. Dat klinkt vreemd, want water wordt juist gebruikt om vuur mee te blussen. Kletspraat of niet? Bekijk het clipje van Studio Snugger op NTR: Schooltv.

  x
 • Plaatje Hoe stook je een vuurtje?
  schooltv.nl
  Hoe stook je een vuurtje?

  Zelf een vuurtje stoken is helemaal niet zo ingewikkeld. Maar welke ingrediënten uit de natuur kun je gebruiken om een perfect kampvuurtje te maken? Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op NTR: Schooltv.

  x
 • Plaatje Waarom schimmelt tandpasta niet?
  willemwever.nl
  Waarom schimmelt tandpasta niet?

  Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

  x
 • Plaatje Een doorzichtige waterstraal
  schooltv.nl
  Een doorzichtige waterstraal

  Als je een kraan zachtjes aanzet, is het water helder en kun je er doorheen kijken. Maar als je de kraan harder zet, dan wordt het water wit en ondoorzichtig. Hoe komt dat eigenlijk? Bekijk het filmpje op NTR: Schooltv.

  x
 • Plaatje Waterwinning
  schooltv.nl
  Waterwinning

  De Waddeneilanden zullen gaan verdwijnen omdat we het water uit de Waddenzee gebruiken als bad- en drinkwater. Kletspraat of niet? Bekijk het clipje van Studio Snugger op NTR: Schooltv.

  x
 • Plaatje Wetenschappelijk illustrator
  hetklokhuis.nl
  Wetenschappelijk illustrator

  Biologen laten het liefst insecten of dieren natekenen. Wat voor technieken zijn er om deze wetenschappelijke illustraties te maken, en waarom maken ze niet gewoon een fotootje? Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

  x
 • Plaatje Wie bepaalt hoe laat het is?
  willemwever.nl
  Wie bepaalt hoe laat het is?

  Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

  x
 • Plaatje Word slootjesexpert!
  ivn.nl
  Word slootjesexpert!

  Kruip, glibber, speur en ontdek alles over slootjes tijdens de IVN Slootjesdagen op 10 en 11 juni 2017. Kijk op de website voor alle activiteiten en hoe je slootjesexpert wordt.

  x
 • Plaatje Zaden en vruchten
  bibliotheek.nl
  Zaden en vruchten

  De Bibliotheek helpt jou aan handige informatie voor je werkstuk of spreekbeurt. Met verwijzingen naar boeken, filmpjes en websites. Kies zelf op welk niveau je meer informatie wilt hebben.

  x
 • Plaatje Overleven op zee
  schooltv.nl
  Overleven op zee

  Wat moet je doen als je midden op zee drijft? Hoe kun je dan een visje vangen om te overleven? Bekijk het filmpje van De Buitendienst op NTR: Schooltv.

  x
 • Plaatje Waarom is de zee zout?
  willemwever.nl
  Waarom is de zee zout?

  Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

  x
 • Plaatje Waarom is de zee zout?
  schooltv.nl
  Waarom is de zee zout?

  Regenwater is zoet en zeewater is zout. Omdat het regenwater via de grond naar de zee stroomt, komt er steeds een klein beetje zout uit de grond mee de zee in. Vervolgens verwarmt de zon de zee, waardoor alleen het water verdampt en het zout achter in de zee blijft. Bekijk het filmpje op NTR: Schooltv.

  x
 • x
 • Plaatje Zeevonk
  waddenzeeschool.nl
  Zeevonk

  Zeevonk, een algje dat eruit ziet als een klein doorzichtig ballonnetje, met een staartje aan de achterkant. Soms zie je in zee lichtgevende golven. Daar zorgen deze algjes voor. Hier wordt uitgelegd wat zeevonk precies is.

  x
 • Plaatje Zeevonk
  ecomare.nl
  Zeevonk

  Op de site van Ecomare lees je informatie over zeevonk.

  x
 • x
 • Plaatje Zo zit dat (Tijdschrift)
  zozitdat.nl
  Zo zit dat (Tijdschrift)

  Tijdschrift met veel foto's en tekeningen over onderwerpen zoals: sport, techniek, computers, natuur. Op de site vind je deze onderwerpen terug maar daarnaast ook leuke filmpjes en spelletjes en je kunt verschillende programmaatjes downloaden.

  x
 • Plaatje Zonsverduistering
  bibliotheek.nl
  Zonsverduistering

  De Bibliotheek helpt jou aan een leuke animatie over zonsverduisteringen. Handig voor je spreekbeurt of gewoon leuk om te bekijken.

  x
 • Plaatje Zwaartekracht
  schooltv.nl
  Zwaartekracht

  Alles wat je loslaat, valt naar beneden. Dat komt doordat de aarde eigenlijk een grote magneet is. Bekijk het filmpje op ntr: schooltv.

  x
 • Plaatje Zwaartekracht
  bibliotheek.nl
  Zwaartekracht

  De Bibliotheek helpt jou aan handige informatie voor je werkstuk of spreekbeurt. Met verwijzingen naar boeken, filmpjes en websites. Kies zelf op welk niveau je meer informatie wilt hebben.

  x
 • Plaatje Zwaartekracht
  docukit.nl
  Zwaartekracht

  Zwaartekracht speelt een hoofdrol in het leven van mensen, dieren, planten en alle dingen om je heen. Zonder zwaartekracht valt het kopje niet kapot als je het loslaat. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie in dit boekje: Informatie, nr. 5 (De Ruiter's Documentatiecentrum). Kijk in...

  x