Herfst is de aanloop naar winter. In deze tijd zien we veel bladeren op de grond vallen. De meeste loofbomen laten hun bladeren vallen om uitdroging te voorkomen. Ze verdampen namelijk veel water via hun bladeren. Bekijk het filmpje van De Buitendienst op NTR: Schooltv.
Wat zijn die bolletjes op bladeren? Voornamelijk op blaadjes van de eikenboom groeien in het najaar bladgallen. In het galletje zit de larve van een galinsect. Bekijk dit filmpje van NTR: Schooltv.
Hoe maak ik bladnerven? In de herfst zie je bladeren op de grond. Als je goed naar een boomblad kijkt, zie je lijntjes. Die lijntjes heten nerven. Bekijk het filmpje van NTR: Schooltv en maak zelf ook zo'n mooie tekening.
Een boom zie je nooit helemaal. Een heel groot deel zit namelijk onder de grond. Dat zijn de wortels. Het wortel-stelsel is meestal net zo groot en breed als de takken erboven. Met de wortels staat een boom stevig vast in de aarde. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie in dit boekje:...
De Bibliotheek helpt jou aan handige informatie voor je werkstuk of spreekbeurt. Met verwijzingen naar boeken, filmpjes en websites. Kies zelf op welk niveau je meer informatie wilt hebben.
Lente, zomer, herfst of winter, in elk jaargetijde ziet een boom er weer anders uit. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie in dit boekje: Informatie, nr. 21 (De Ruiter's Documentatiecentrum). Kijk in de (school)bieb.
Nienke duikt met bioloog Edwin het bos in. Bomen zijn unieke natuurverschijnselen. Sommige soorten worden wel 2000 jaar oud en worden meer dan 100 meter hoog. Hoe werkt een boom? Nienke krijgt alles te weten over hoe een boom eet en drinkt. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.
Van een omgezaagde boom kun je de ringen tellen, maar hoe weet je nou van een levende boom hou oud hij is? Bekijk het filmpje van De Buitendienst op NTR: Schooltv.
Heb je een blad of de naalden van een boom, dan kan je op deze site bekijken van welke boom ze afkomstig zijn. Je kunt zoeken op blad en naald of via de bomenlijst.
Naast verschillende groepen dieren zijn er ook verschillende groepen planten. Planten bestaan al net zo lang als de dino’s en ook hier zijn fossielen van gevonden. Welke plantengroepen bestaan er allemaal? Bekijk het filmpje op NTR: Schooltv.
In de herfst hebben bomen de prachtigste kleuren. Mylene laat een paar bomen en hun vruchten zien. Bekijk het filmpje van de bomen-show op NTR: Schooltv.
Waarom verliest een boom zijn blaadjes in het najaar? In de herfst bereiden bomen zich voor op de winter. Om ervoor te zorgen dat er geen water verdampt via de bladeren laat een boom zijn bladeren vallen in het najaar. Wil je meer weten? Bekijk het filmpje op NTR: Schooltv.
De grootste boom ter wereld staat in Californië, in de Verenigde Staten. Daar staan vele sequoia bomen, die heel erg oud en groot kunnen worden. De meeste bomen zijn al zo’n 2000 jaar oud. Maar welke boom is de grootste boom ter wereld? Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op NTR: Schooltv.
Op 20 maart 2019 is het Boomfeestdag. In het hele land worden op die dag door kinderen bomen geplant langs straten en pleinen, in parken en bossen. Hier lees je alles over de Nationale Boomfeestdag.
Wanneer komen er weer blaadjes aan de bomen? De bomen lijken kaal, maar in de knoppen liggen de blaadjes al klaar. Bekijk het filmpje op NTR: Schooltv.
Je kan de natuur in het bos maar beter lekker z'n gang laten gaan. Laat alles maar lekker groeien en bloeien. Toch is er voor de boswachter nog genoeg werk aan de winkel. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.
In Zweden worden bossen speciaal aangelegd voor de houtkap. Hier komt veel hout vandaan dat we gebruiken om meubelen van te maken. Bekijk het filmpje op NTR: Schooltv.
De Bibliotheek helpt jou aan handige informatie voor je werkstuk of spreekbeurt. Met verwijzingen naar boeken, filmpjes en websites. Kies zelf op welk niveau je meer informatie wilt hebben.
Alle bossen in Europa waren vroeger productiebossen. Het hout werd gebruikt voor het bouwen van een huis en takken als brandstof om te koken. Bekijk het filmpje op NTR: Schooltv.
Vroeger was er veel bos op aarde, maar mensen hebben veel bomen gekapt. Nu worden de bomen weer terug gepland. Dat noem jet herbebossing. Bekijk het filmpje op NTR: Schooltv.
Elke foto vertelt je een interessant weetje over herfstbomen. Klik op een tegel. Draai en sleep de foto. Gebruik het hoekje om te vergroten of te verkleinen.
Bomen zijn erg belangrijk in de natuur. Ze zorgen bijvoorbeeld voor zuurstof. Het is dus niet slim om bomen om te zagen, maar wat gebeurt er dan als er een in de weg staat? Bekijk het filmpje op NTR: Schooltv.
Op deze website vind je informatie over de Hortus Botanicus in Amsterdam. Volg de plattegrond en je leest alles over de 'Plantentoppers', vijftien echte recordhouders. Zoals bijvoorbeeld de dikste, de kleinste, de hoogste en de lekkerste boom.
De iep is een oersterke boom die al eeuwenlang favoriet is in Nederland. Het is één van de weinige bomen die goed tegen zoute zeewind kan. Maar de iepenziekte is een groot probleem. Hoe weten ze of er in de omgeving ergens zieke iepen staan? En waarom moet een zieke iep zo snel mogelijk...
In de herfst bereiden de bomen zich voor op de winter. Dan laten ze al hun bladeren vallen en worden ze kaal. Maar wáárom vallen die bladeren in de herfst van de boom? Kijk maar eens naar dit filmpje op NTR: Schooltv. Met werkblad.
In het vroege voorjaar lopen de kleverige knoppen van de kastanjeboom uit. Eerst komen de bladeren tevoorschijn en kort daarna de bloemknoppen. Knoppen en bloemen zitten in trossen. De kroonblaadjes zijn rozewit. De meeldraden en de stamper steken ver uit buiten de kroonblaadjes. In de clip van NTR:...
Kastanjes zijn de zaden van een kastanjeboom. Onrijpe zaden zijn omgeven door een bolster. Als de bolster openbarst, komen de rijpe zaden op de grond terecht. Bekijk het filmpje op NTR: Schooltv.
Bij Lena in de tuin staat een kersenboom. Het is een hele oude boom en je kan er goed in klimmen. Daarom heeft ze de boom een cadeautje gegeven. Bekijk de animatie van 1 Minuutje Natuur op NTR: Schooltv.
Kerstbomen horen bij kerst. Maar waar komen die miljoenen kerstbomen eigenlijk vandaan? Die worden gekweekt in een speciale kerstbomenkwekerij. Hier worden de sparren gepoot en gesnoeid totdat ze de perfecte vorm en grootte hebben. Laat de kerst maar beginnen! Bekijk het filmpje op NTR: Schooltv.
Onze voorouders, de Germanen, haalden lang geleden al groene takken in huis. Tegenwoordig heeft bijna iedereen met kerst een groene spar in de huiskamer staan. Maar waarom doen we dat eigenlijk? Bekijk het filmpje op NTR: Schooltv.
Los in 't bos is een game die buiten gespeeld word op smartphone of tablet. Je ziet op je scherm waar je bent, en in je scherm verschijnt ook het spel. Help de boswachter, breng de jonge dieren groot, maar pas wel op voor de stroper! Maak Nederland bomenrijker door het planten van virtuele bomen.
Er zijn wel 600 verschillende soorten naaldbomen. En ze zijn de hele winter groen! Wat is het verschil tussen de den, de spar en de lariks? Bekijk het filmpje op NTR: Schooltv.
In de soortenbank vind je heel veel planten, paddenstoelen, vogels en andere dieren die in Nederland voorkomen. Je vindt een afbeelding en een korte beschrijving. Test je kennis in de quiz.
Er zijn allerlei boomsoorten. In deze aflevering van Het Klokhuis zet Bart op een rijtje waar bomen ziek van kunnen worden. Hij zet een aantal boomgeneeswijzen op een rijtje. En hoe en waarom kan je van een boom een echografie maken? Kortom: hoe constateer je wat er met een boom aan de hand is, en welk...