Zoeken: overstroming

Ik zoek informatie voor groep:
4 5 6 7 8 leerkrachten iedereen
  • Plaatje Crisisoefening overstroming
    hetklokhuis.nl
    Crisisoefening overstroming

    Een groot deel van Nederland ligt onder het waterniveau, lager dan de zee. En lager dan de meeste rivieren. Daarom is er in Nederland altijd kans op een overstroming. Stel dat dat gebeurt, wat moet er dan allemaal geregeld worden? Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje Overlast door overstromingen in Suriname
    jeugdjournaal.nl
    Overlast door overstromingen in Suriname

    In Suriname zijn er al weken grote overstromingen. Het is zo erg dat hele dorpen en ook delen van de hoofdstad Paramaribo onder water staan. Het land heeft daarom om hulp gevraagd bij de Nederlandse regering. Bekijk het nieuwsbericht op de site van het Jeugdjournaal. Dit is een bericht van 6 juni 2022.

    x
  • Plaatje Overstromingen voorkomen
    schooltv.nl
    Overstromingen voorkomen

    Als het waterpeil in de rivieren stijgt, is er een verhoogde kans op overstromingen. Daarom geven we rivieren extra ruimte. Een soort vluchtstrook voor water! Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Zware overstroming in Italië
    jeugdjournaal.nl
    Zware overstroming in Italië

    In Italië zijn door zware overstromingen veel problemen ontstaan. In de beroemde stad Venetië is de situatie erg heftig. Daar staan veel pleinen en straten helemaal onder water. Bekijk dit nieuwsbericht op de site van het Jeugdjournaal,

    x
  • Plaatje Overstroming van de rivier
    schooltv.nl
    Overstroming van de rivier

    In 1995 stonden de dijken in de Betuwe op doorbreken. Gelukkig is het goed afgelopen. Maar om dijkdoorbraken in de toekomst te voorkomen heeft men verschillende maatregelen getroffen... Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Webpad natuurgeweld
    webpad-natuurgeweld.yurls.net
    Webpad natuurgeweld

    In dit webpad ga je vragen beantwoorden en opdrachten uitvoeren. Zo kom je veel te weten over natuurgeweld.

    x
  • Plaatje Nederland onder water
    schooltv.nl
    Nederland onder water

    De watersnoodramp van 1953. Golven spoelen over de dijken en huizen worden meegesleurd door het water: de watersnoodramp maakt in 1953 van Nederland een rampgebied. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje De rivier stroomt over
    schooltv.nl
    De rivier stroomt over

    Natuurrampen zijn vreselijk. Denk maar aan aardbevingen of vulkaanuitbarstingen. In ons land hebben we dáár gelukkig geen last van. Maar Nederland kent wel een ander gevaar: overstromingen! Hoe kunnen we die voorkomen? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Sieb het schaap
    youtube.com
    Sieb het schaap

    Schaap Sieb neemt je mee in de wereld van Ruimte voor de Rivier! Sieb is nieuwsgierig. Om overstromingen in Nederland te voorkomen hebben de rivieren meer ruimte nodig. Maar hoe doe je dat dan? Kijk hier naar de 9 verschillende filmpjes!

    x
  • Plaatje Wonen met water
    hetklokhuis.nl
    Wonen met water

    Het water is de grootste vijand van ons land: de kans is groot dat er in de toekomst wel eens overstromingen zullen zijn. Bart ontdekt allerlei vormen om te wonen met water, zoals wooneilandjes van piepschuim, een drijvende stad en zelfs amfibische huizen, geschikt voor land en water. Bekijk deze aflevering...

    x
  • Plaatje Het Deltaplan
    schooltv.nl
    Het Deltaplan

    Na de watersnoodramp uit 1953 was iedereen het erover eens dat Nederland beschermd moest worden tegen het water. Daarom werd het Deltaplan bedacht. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Duinonderhoud
    hetklokhuis.nl
    Duinonderhoud

    De duinen beschermen het land tegen de zee, maar door drinkwaterwinning en gebrek aan knagers (konijnen) worden de duinen bedreigd. In deze aflevering van Het Klokhuis wandelt Margreet door de duinen en komt van alles te weten over duinonderhoud.

    x
  • Plaatje Hoe water bewust ben jij?
    hoewaterbewustbenjij.nl
    Hoe water bewust ben jij?

    In deze lessen leer je meer over de Watersnoodramp van 1953 en ga je ontdekken hoe waterveilig we eigenlijk wonen in Nederland.

    x
  • Plaatje Natuurgeweld
    schooltv.nl
    Natuurgeweld

    In Nederland hebben we geen vulkanen, aardbevingen of lawines. Maar we moeten wel oppassen dat Nederland niet overstroomt! En zo zijn er meer plaatsen in de wereld die best gevaarlijk zijn om in te leven. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Veilige dijken
    hetklokhuis.nl
    Veilige dijken

    Klimaatverandering zorgt ervoor dat het méér en héviger gaat regenen. Meer regen betekent dat er ook meer water wordt aangevoerd via de zee en de grote rivieren. Daarom is het extra belangrijk dat de dijken sterk zijn. Maar hoe doe je dat en waar let je op? Nienke gaat op pad met...

    x
  • Plaatje Het verhaal van Alice Hovestadt
    schooltv.nl
    Het verhaal van Alice Hovestadt

    Alice Hovestad is al 65 jaar vrijwilliger bij het Rode Kruis. Als 22-jarige verleent ze spontaan hulp na de watersnoodramp van 1953. Vanuit Amstelveen vertrekt ze met een groep vrijwilligers op drie platbodems naar de omgeving van Zierikzee waar zij zes dagen lang mensen van daken hebben gehaald. Bekijk...

    x
  • Plaatje Het verhaal van Cees van Gijzen
    schooltv.nl
    Het verhaal van Cees van Gijzen

    Cees van Gijzen gaat als 17-jarige jongen werken bij Smit & Co. Een van zijn eerste klussen wordt het slepen van caissons vanuit Engeland naar Zeeland. Hiermee worden de gaten in de dijken gedicht die door de watersnoodramp zijn ontstaan. Bekijk het filmpje van Ooggetuigen van de watersnoodramp op...

    x
  • Plaatje Het verhaal van Johanna Burgers-Nieuwkerk
    schooltv.nl
    Het verhaal van Johanna Burgers-Nieuwkerk

    Johanna Burgers-Nieuwkerk is ooggetuige van de Watersnoodramp van 1953 in Heijningen. Als 22-jarige woont ze samen met haar vader, moeder en drie zussen op een boerderij. Zij vertelt hoe ze 's nachts worden verrast door het water en veilig gebied weten te bereiken. Bekijk het filmpje van Ooggetuigen...

    x
  • Plaatje Het verhaal van Joop Schouwenburg
    schooltv.nl
    Het verhaal van Joop Schouwenburg

    Joop Schouwenburg en zijn familie weten de watersnoodramp in 1953 te overleven. Hij vertelt wat er is gebeurd in de dagen nadat hij in veiligheid is gebracht in Amsterdam. Bekijk het filmpje van Ooggetuigen van de watersnoodramp op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Het verhaal van Koos de Vos
    schooltv.nl
    Het verhaal van Koos de Vos

    In de nacht van zaterdag 31 januari op zondag 1 februari wordt Koos de Vos wakker geschud. Vanaf de Koninklijke Militaire Academie in Breda vertrekt hij met tientallen collega’s om te gaan helpen in het watersnoodrampgebied. Hij is als één van de eerste hulpverleners ter plaatse....

    x
  • Plaatje Het verhaal van Lenie Ike-Verboom
    schooltv.nl
    Het verhaal van Lenie Ike-Verboom

    Lenie Ike-Verboom woont ten tijde van de Watersnoodramp in Schelphoek en vertelt hoe het huis waar ze met haar familie woont volledig wordt weggeslagen door het water. Bekijk het filmpje van Ooggetuigen van de watersnoodramp op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Het verhaal van Tona van der Heide
    schooltv.nl
    Het verhaal van Tona van der Heide

    Tona van der Heide woont aan de Torendijk in Kortgene in Zeeland. Ze vertelt hoe deze dijk tijdens de Watersnoodramp bijna volledig is weggespoeld. Door samen met haar moeder in een langsdrijvende kledingkist te klimmen weten ze veilig de dijk te bereiken en de watersnoodramp te overleven. Bekijk het...

    x
  • Plaatje Vluchten voor het water
    schooltv.nl
    Vluchten voor het water

    Emmelie woont in Zeeland. Een provincie met dijken die de bewoners beschermen tegen het zeewater. Maar in 1953 gaat het fout. Tijdens een stormvloed breken de dijken en stroomt het land onder. Emmelies oma is daarbij en weet te ontsnappen aan het water. Bekijk het filmpje van 'Riskante regio's' op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Het Klokhuis over water
    hetklokhuis.nl
    Het Klokhuis over water

    Nederland is een waterland. 'Het Klokhuis over water' is een 10-delige serie waarin op verschillende manieren wordt verteld hoe het water in Nederland in de gaten wordt gehouden. Bekijk hier alle afleveringen.

    x
  • Plaatje Canon-pad de watersnood
    canon-pad-watersnood.yurls.net
    Canon-pad de watersnood

    In dit canon-pad ga je vragen beantwoorden en opdrachten uitvoeren. Zo kom je veel te weten over de watersnoodramp in 1953.

    x
  • Plaatje Watersnoodramp
    jeugdbibliotheek.nl
    Watersnoodramp

    Op jeugdbibliotheek.nl vind je een lijst met boeken die je kan gebruiken om informatie te verzamelen voor jouw werkstuk of spreekbeurt over dit onderwerp. Let op! Check of je het boek in jouw bibliotheek kan lenen.

    x
  • Plaatje De watersnoodramp van 1953
    schooltv.nl
    De watersnoodramp van 1953

    Door de watersnoodramp van 1953 komen grote delen van Zuidwest-Nederland onder water te staan. Dijken en huizen worden weggespoeld en er vallen ruim 1800 slachtoffers door de ramp. In deze interactieve schoolplaat vertellen ooggetuigen hoe zij de watersnoodramp beleefd hebben. Deze schoolplaat is gemaakt...

    x
  • Plaatje Kan ik in Zeeland blijven wonen als het water stijgt?
    willemwever.kro-ncrv.nl
    Kan ik in Zeeland blijven wonen als het water stijgt?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje Wat moet je doen als je met de auto in het water belandt?
    schooltv.nl
    Wat moet je doen als je met de auto in het water belandt?

    Een groot deel van Nederland ligt onder de zeespiegel. Matthijs en Jonata vragen zich af hoe je je kunt voorbereiden op overstromingen en willen weten: als je met de auto in het water belandt, wat moet je dan doen? Bekijk het filmpje van De Buitendienst op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Wat heeft klimaatverandering met regen te maken?
    schooltv.nl
    Wat heeft klimaatverandering met regen te maken?

    Het regent steeds vaker en harder. Behalve dat je er nat van wordt, kan veel regen ook nadelig zijn voor de landbouw en bijvoorbeeld overstromingen veroorzaken. Hoe komt het dat het steeds meer regent? Bekijk het filmpje van De Buitendienst op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Nationaal park Lauwersmeer
    np-lauwersmeer.nl
    Nationaal park Lauwersmeer

    Vroeger had de zee er vrij spel en was er een open verbinding met de Waddenzee. Uit angst voor overstromingen werd in 1969 een dam gebouwd. Er ontstond een prachtig nieuw landschap met bijzondere bloemen en veel vogels. Als je wilt weten hoe zo'n nieuw landschap ontstaat kijk je op deze website.

    x
  • Plaatje Nederland waterland
    docukit.nl
    Nederland waterland

    Een groot deel van Nederland ligt onder zeeniveau. Nederlanders hebben door de eeuwen heen dan ook vaak overstromingen en watersnoodrampen meegemaakt. Niet alleen door de zee, maar ook door de rivieren. Nederland is voor een groot deel een rivierdelta. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie...

    x
  • Plaatje Samsam dossier natuurrampen
    kidsweek.nl
    Samsam dossier natuurrampen

    Natuurrampen gebeuren elke dag: stormen, overstromingen, aardbevingen of extreme droogte. Bekijk de artikelen, interviews en filmpjes over natuurrampen in het dossier van Samsam.

    x
  • Plaatje Watersnoodmuseum
    watersnoodmuseum.nl
    Watersnoodmuseum

    In Ouwerkerk in Zeeland staat het Watersnoodmuseum. Het museum probeert een beeld te geven van wat er is gebeurd tijdens en na de overstroming van 1 februari 1953. Op de website van het museum vind je ook veel informatie over de ramp en de Deltawerken. Neem eens een kijkje.

    x
  • Plaatje Zuiderzee
    schooltv.nl
    Zuiderzee

    Ooit was het IJsselmeer een zee: De Zuiderzee. Rondom de zee lagen overal vissersdorpen. Door overstromingen, besloot de regering de Zuiderzee te dichten. Het werd een meer, waarin grote stukken land zijn drooggelegd. Een nieuwe provincie ontstond: Flevoland. En de vissers? Die verdwenen in fabrieken....

    x