Waar gaan de verkiezingen over? Aflevering 4: migratie

Op 22 november zijn de Tweede Kamerverkiezingen. De lijsttrekkers van de verschillende politieke partijen vertellen deze dagen aan iedereen die het horen wil wat zij belangrijk vinden. Maar wat zijn die belangrijke onderwerpen dan? We lichten er vijf uit. Vandaag: migratie

Migratie
© Kidsweek

De regering die nu nog even de baas is, viel over dit onderwerp. Daarom zijn er volgende week verkiezingen. Maar ook de nieuwe regering moet beslissingen nemen over mensen die hierheen willen komen om te werken, te studeren of omdat het in hun eigen land te gevaarlijk is. Mogen er meer vluchtelingen naar Nederland komen? Absoluut niet, vinden sommige partijen, er zijn nu al veel te weinig huizen. Zeker wel, vinden anderen. Die vluchtelingen zijn hard nodig om te werken op plekken waar hard mensen nodig zijn. In ziekenhuizen bijvoorbeeld.

En moet Nederland samen met de andere Europese landen afspraken maken met het Noord-Afrikaanse land Tunesië? In ruil voor geld moet dat land dan voorkomen dat vluchtelingen de Middellandse Zee oversteken. Ook daar zijn de partijen het niet over eens.