India

"Manju is de fanatiekste leerling van de worstelschool. Als ze 15 of 16 is kan ze misschien meedoen met belangrijke wedstrijden," vertelt haar trainster.
© Matt Robson

Voor hindoes in India is de koe een heilig dier. Koeien lopen overal op straat rond, vaak versierd met bloemen en sieraden.

Algemene informatie over India

India is een land in Zuid-Azië. Het ligt aan de Arabische zee en de Baai van Bengalen, tussen Pakistan en Bangladesh en onder China en Nepal.

Hoofdstad: New Delhi
Inwoners: 1,3 miljard
Officiële talen: Hindi en Engels
Munteenheid: Indiase roepie
Religie: hindoeïsme (80%), islam (13%), christendom (2,3%), sikhisme (2%)
Populairste sport: cricket

Heilige koe

In India wonen veel hindoes en voor hen is de koe een heilig dier. Die wordt niet gegeten. Overal op straat in India lopen de dieren los. Vaak worden ze versierd met bloemen, sieraden of kleurrijke doeken. 

Bollywood

De grootste filmindustrie in de wereld wat betreft het aantal geproduceerde films, is in de stad Mumbai en wordt Bollywood genoemd. Het is een samenvoeging van Hollywood waar in de VS films worden gemaakt en de B komt van Bombay zoals Mumbai vroeger heette. In Bollywood films spreken en zingen de acteurs Hindi. De verhalen gaan vaak over de liefde en er wordt ook veel in gedanst. 

Miljoenensteden

India is na China het meest dichtbevolkte land van de wereld. Er wonen meer dan 1,3 miljard mensen. De Indiase steden horen bij de meest dichtbevolkte steden van de wereld: New Delhi, Mumbai, Calcutta, Bangalore, Hyderabad en Chennai zijn de belangrijkste grote steden. Miljoenen mensen wonen er vaak dicht op elkaar. De uitstoot van dieselmotoren, auto’s en kolencentrales zorgen voor veel luchtvervuiling. Soms is de smog zo dicht dat mensen binnen proberen te blijven. De scholen gaan dan dicht. Vrachtwagens die geen eerste levensbehoeften zoals voedsel of medicijnen, vervoeren mogen tijdelijk de stad niet in. Bouwwerkzaamheden worden stilgelegd en auto’s met even en oneven nummerplaten mogen om de dag de stad binnenrijden. 

Bekijk onze filmpjes uit New Delhi:

Meer over cricket in India: