Hoe komt het dat eten warm wordt in de magnetron zonder dat hij zelf heet wordt?

Eten en drinken

Een magnetronoven werkt niet met hitte, maar op microgolfstralen.
Die microgolven zijn zelf niet heet. Het zijn net zoals lichtgolven, radiogolven en röntgenstralen electromagnetische golven. Een eigenschap is dat ze de kleinste deeltjes (moleculen) in je eten sneller laten bewegen. Het beste gaat dat met waterdeeltjes. Die snelle beweging van deeltjes is warmte. Als jijzelf heel hard beweegt word je ook warm.
Door de microgolven gaan de watermoleculen in je soep sneller bewegen en wordt de soep warm.
Een metalen ventilator verspreidt de golven door de hele oven zodat je eten van alle kanten doorstraald wordt. De microgolfstralen gaan door de meeste soorten porcelein, glas en plastic maar niet door metaal.
Door plastic en porcelein gaan ze heen zonder daarin de deeltjes in beweging te brengen. Door metaal worden ze weerkaatst. Daarom wordt de oven zelf niet heet. Ook in de ruit van de magnetron is een metaalrooster gemaakt, waardoor de straling niet heendringt.