Wesak
24 mei

De verjaardag, sterfdag én 'verlichting' van Boeddha

Het boeddhisme is niet echt een 'godsdienst', omdat boeddhisten niet in een god geloven. Maar het is wel een geloof. En er zijn ook boeddhistische feestdagen: de verjaardag, de sterfdag én de 'verlichting' van Siddharta Gautama, de stichter van het boeddhisme. De meeste mensen noemen hem bij zijn eretitel: Boeddha.

Volle maan

Een deel van de boeddhisten herdenkt die gebeurtenissen op verschillende dagen in december en januari. Maar het kan ook allemaal op één moment in de lente en dan heet het Wesak. Wesak valt op een avond met volle maan in mei of april. Boeddha zou met die volle maan zijn geboren, zo’n 2500 jaar geleden. Hij stierf toen de maan daarna weer duizend keer vol was geworden, op zijn tachtigste.

Verlichting

Maar, wat is iemands 'verlichting' en waarom vier je die? Verlichting bereiken is het belangrijkste doel van boeddhisten. Je bevrijdt jezelf dan van alle pijn en verdriet. Daarvoor moet je genoeg levenswijsheid hebben. Maar meestal lukt dat niet in één mensenleven: boeddhisten geloven dat je na je dood opnieuw geboren wordt om verder te 'leren'.

Wesak is een feest dat je op verschillende manieren kan vieren

Geschenken en goede daden

Wesak kun je op allerlei manieren vieren. Vaak bezoek je een boeddhistische tempel of klooster voor een serieuze plechtigheid. Water schenken over een beeldje van Boeddha hoort daar bijvoorbeeld bij. Je geeft iets aan de kloosterbewoners, die jou geestelijke zorg en onderwijs hebben geboden. Een beetje geld bijvoorbeeld, of bloemen, een kaarsje of wierook. Het is bovendien een dag voor goede daden. Sommige mensen eten en drinken niet tussen twaalf uur ’s middags en zes uur de volgende ochtend, net als de kloosterlingen elke dag doen.

Weet jij wat je viert? Test hier je kennis over de feestdagen!