Iran

Een gezin in Iran houdt een picknick.
© Shutterstock

In Iran protesteren sinds half september 2022 mensen tegen de strenge leefregels in het land. De aanleiding is de arrestatie van een 22-jarige vrouw die geen hoofddoek droeg. Zij overleed kort na de arrestatie.

Iran in het kort

Iran ligt in het Midden-Oosten. Buurland zijn Irak (Koerdistan Autonome Regio), Turkije, Armenië, Azerbeidzjan, Turkmenistan, Afghanistan en Pakistan.

Hoofdstad: Teheran
Inwoners: 75 miljoen
Officiële taal: Perzisch
Munteenheid: Iraanse rial
Religie: islam (98%)
Populaire sporten: worstelen en voetbal

Demonstraties

Sinds half september 2022 gaan duizenden Iraniërs de straat op om te demonstreren tegen de machthebbers en de strenge leefregels in het land. De aanleiding is de dood van de 22-jarige Mahsa Amini. Zij was gearresteerd omdat ze geen hoofddoek droeg en overleed korte tijd daarna. Volgens de politie aan een hartaanval. Maar veel mensen geloven daar niets van. Zij zijn er van overtuigd dat Amini is mishandeld. De protesten worden hardhandig onderdrukt en er zijn al tientallen betogers overleden. Maar ook mensen die kritische appjes sturen of vertellen wat er in het land gebeurd, lopen gevaar. Journalisten kunnen hun werk niet doen. En de Iraanse regering zorgt er bovendien voor dat internet, sociale media en what's app niet goed werkt. Overal ter wereld laten mensen zien dat ze achter de Iraniërs staan.

Perzische tapijten

Iran is wereldberoemd vanwege een oud ambacht dat nog steeds wordt beoefend: het knopen van tapijten. Ze hebben vaak traditionele patronen en motieven die binnen de familie wordt doorgegeven. Elk gebied in Iran heeft een eigen stijl. Ook de verschillende bevolkingsgroepen hebben hun eigen stijl. Deze tapijten zijn bekend als Perzische tapijten. Lange tijd werd de naam Perzië in het Westen gebruikt als naam voor het land Iran. Na 1935 wilde de toenmalige sjah (dat betekent 'koning') dat iedereen het land Iran zou noemen. Hij vond het teveel eer voor de Perzen, een van de bevolkingsgroepen, dat het hele land naar hen zou worden genoemd. 

Eerste mensen

De oudste wijnkruiken die door archeologen zijn opgegraven, zijn gevonden in Iran. Er wordt ook wel gedacht dat de eerste mensen in dit gebied leefden. Twee sporten zijn trouwens bedacht in het oude Perzie: schaken en polo. 

Iraanse revolutie

De laatste sjah van Iran was pro-Westers en de bevolking was vrij. Maar toen brak de Iraanse Revolutie (1978-1979) uit en greep ayatollah Ruhollah Khomeini de macht. Iran werd een islamitische republiek met een zogenaamde staatsgodsdienst: het sjiisme, een stroming binnen de islam. Veel kunstenaars, hoogleraren en wetenschappers vluchtten het land uit. In deze periode viel buurland dictator Saddam Hussein van Irak het land binnen en brak er oorlog uit.

Religieuze leiders

Iran wordt bestuurd op een unieke manier. Nergens anders in de wereld gebeurt het zo. Er is wel een president en parlement, maar de religieuze leiders moeten alle wetsvoorstellen goedkeuren. Als zij iets niet willen, dan gebeurt het niet.