Documentatiecentrum

Duinen

Toeristen verbazen zich er steeds weer over. Nederland ligt lager dan de zee. Is dat niet gevaarlijk, vragen ze zich af. Nee hoor. Ons land wordt tegen de zee beschermd door een lange rij duinen. Samen vormen zij de zeewering. De duinen zijn vanzelf ontstaan.
'Zee, wind, regen en plant, bouwen samen een duin van zand.' Dat rijmpje klopt precies. Elk duin is begonnen als een klein bergje zand op het strand. De wind heeft er ander zand tegenaan gewaaid. Daardoor groeiden de bergjes. De regen spoelde ze soms weg, of voedde het helmgras in de buurt. Helmgras heeft lange sterke wortels die het duinzand goed vasthouden.

Helmgras houdt het duinzand goed vast.

Zuinig op duinen

Duinen zijn dus erg nuttig, omdat ze ons land beschermen tegen de zee. Daarom is het belangrijk om er goed voor te zorgen. Er is nog een reden om er zuinig op te zijn. Er leven heel veel bijzondere planten en dieren. Van de 1400 soorten planten die er in Nederland zijn, vind je er 850 terug in het duingebied. Van de 190 soorten vogels in Nederland, broeden er 140 soorten in de duinen. Het is leuk om een natuurgidsje mee te nemen als je in de duinen gaat wandelen of fietsen. Dan kun je opzoeken wat er allemaal groeit en bloeit.

Het ruikt heerlijk in de duinen, door alle verschillende planten die er groeien.

In Nederland zijn verschillende soorten duinen te vinden. De namen zeggen iets over hun vorm of 'gedrag'. Zo zijn er hoefijzerduinen en ringduinen. Duinen die zich verplaatsen heten wandelende duinen. Duinen waarvan het zand makkelijk wordt afgeblazen, omdat ze onbegroeid zijn, heten stuifduinen.
Duinen zijn niet allemaal even hoog of breed. Het hoogste duin ligt bij Schoorl. Dat duin is 53 meter hoog. Dat is ongeveer zo hoog als een kerktoren. In totaal is het Nederlandse duinengebied 400 vierkante kilometer groot.

Bij hoog water komt de zee tot aan de voet van de duinenrij.

Duinen ontstaan vanzelf, maar ze worden wel onderhouden door mensen. Verschillende diensten werken daarbij samen. Staatsbosbeheer zorgt voor de planten en de bomen. Ze snoeien als het nodig is en laten schapen grazen om de planten niet te laten verwilderen. Rijkswaterstaat verstevigt de duinen met extra zand en met nieuw helmgras. De Stichting Duinbehoud vertelt de regering hoe ze de duinen beter kunnen beschermen. Ze geeft ook informatie en voert acties om het duingebied te behouden. Acties tegen waterwinning in de duinen bijvoorbeeld, of tegen een vliegveld in zee.

Details en informatie

  • Titel: Duinen
  • Auteur(s): Marion de Graaff
  • Nummer: JC077
  • Niveau: 1
  • Siso: J 567.3
123movies