Documentatiecentrum

Zo word je schipper

Als schipper heb je een afwisselend en uitdagend beroep. Geen dag is hetzelfde en je komt op veel plaatsen. Met een binnenvaartschip vervoert een schipper goederen door Nederland en andere landen in Europa. Alle waterwegen van Europa bij elkaar zijn wel 25 duizend kilometer lang. Een schipper kan zelfs de Zwarte Zee bereiken. Hij maakt dus veel lange reizen. Grote binnenvaartschepen varen dag en nacht door. De bemanning werkt dan in ploegen die elkaar afwisselen.
Je kunt ook baas zijn op een schip met mensen aan boord. Bijvoorbeeld op het hotelschip van het Nederlandse Rode Kruis. Dit schip maakt wekelijks rondvaarten met mensen die ziek zijn of een handicap hebben. Een schipper op een passagiersschip in de binnenvaart wordt kapitein genoemd.
Ongeveer de helft van de Nederlandse schippers vaart op een eigen schip. De overige schippers zijn in loondienst, vaak bij een rederij.


© William Hoogteyling/HH

Vervoer over het water gaat minder snel dan over de weg. Maar er zijn bijna geen files. En schepen kunnen veel meer vracht vervoeren dan auto's of vliegtuigen.

Werk aan boord

Het werk van een schipper bestaat uit het laden en lossen van goederen of containers en het besturen van het schip. Maar hij moet ook veel motoronderhoud doen en papieren invullen. Het schip moet worden schoongemaakt. En vooral in de zomer is er altijd veel schilderwerk te doen. De meeste schepen hebben radar en gps aan boord. Hier moet een schipper ook mee kunnen werken.
Om een schip te besturen heb je het Groot Vaarbewijs nodig. Daarmee mag je over bijna alle Europese binnenwateren varen en over de Waddenzee.

Schipper… een beroep voor jou?

Als schipper ben je soms dagen of weken van huis. Dan kun je niet even naar je familie of vrienden en je kinderen wonen in een internaat. Daar moet je tegen kunnen. Het is handig als je gevoel hebt voor techniek. Want soms zul je zelf een reparatie moeten uitvoeren. Zeker als je op een klein schip vaart. Het is belangrijk dat je zorgvuldig bent als schipper. Dat begint al bij de voorbereiding van de reis. Je moet weten of jouw schip door een bepaalde sluis kan. En of de vaargeul wel diep genoeg is. Anders moet je het schip misschien minder zwaar laden. Je moet goed beslissingen kunnen nemen. Vaak op het laatste moment, bijvoorbeeld als het plotseling slecht weer wordt.
Iedereen kan schipper worden, je hoeft niet uit een binnenvaartfamilie te komen.
Stel, je zit in groep 8 en werken op het water lijkt je leuk. Je kunt dan kiezen voor het vmbo binnenvaart. Regelmatig ga je dan een week het water op. Je krijgt dan praktijklessen op een speciaal opleidingsschip. Aan het eind van de opleiding ben je matroos.
Met vmbo basis kun je ook naar het mbo nautisch gaan, een vervolgopleiding voor de scheepvaart. Daar kun je kiezen voor de binnenvaart, de Rijnvaart, de kustvaart of zelfs voor de zeevaart. Hier kun je doorleren voor schipper of kapitein.


© Freek van Arkel/HH

Als bemanning van een schip woon en werk je samen in een kleine ruimte. Dan is het belangrijk dat je goed met andere mensen kunt opschieten.

In een grote haven zie je dat er nog andere beroepen zijn. Je kunt bijvoorbeeld bij de havenpolitie gaan werken. Dan vaar je rond op een politieboot en zorg je voor de veiligheid in de haven. Je kunt ook bij een verkeerspost gaan werken. Daar wordt met behulp van radar het verkeer geregeld. Ook bij het laden en lossen van goederen kun je aan de slag, bijvoorbeeld als kraanmachinist. Je hebt dan het beste uitzicht over de hele haven!

Details en informatie

  • Titel: Zo word je schipper
  • Auteur(s): Petra Cremers
  • Nummer: IC320
  • Niveau: 3
  • Siso: J 658.31
123movies