Hoe berekenen ze hoeveel calorieen er in een product zitten?

Eten en drinken
Gekleurde snoepjes met suiker erop

De maat voor energie
Hoeveel calorieën er in eten zitten, hangt af van de hoeveelheid vet, koolhydraten en eiwitten. In aardappels zitten bijvoorbeeld veel koolhydraten terwijl in vlees weer veel eiwitten zitten.  Calorie is de maat voor energie. De hoeveelheid energie in eten wordt berekend in kilocalorie (kcal).

Onderzoeken
Fabrikanten kunnen de voedingswaarde van producten in een laboratorium (laten) onderzoeken. De hoeveelheid energie (calorieën) kunnen ze bepalen door een product te verbranden. Tijdens de volledige verbranding komt energie uit het product vrij. Deze energie is meetbaar.

Alles wat je doet
Je verbruikt energie bij alles wat je doet, je hebt dus energie nodig om te kunnen blijven doen wat je doet. Jongens en meisjes tot 9 jaar hebben ongeveer 1500 kcal. per dag nodig, vanaf 10 jaar ongeveer 2100 kcal. Als je wil weten hoeveel kcal er in je eten zitten kan je met deze getallen aan het rekenen slaan.

Nooit precies
In 1 gram vet zitten 9 kcal In 1 gram koolhydraten zitten 4 kcal In 1 gram eiwitten zitten 4 kcal En in vitamines, mineralen en water zitten geen kcal Maar goed, je weet natuurlijk nooit precies hoeveel gram vet er precies in je eten zit. Het is makkelijker om op www.caloriechecker.nl te kijken hoeveel kcal er bijvoorbeeld in een stroopwafel zitten.