Dit wist je nog niet over Diego Maradona

De Argentijnse voetballer Diego Maradona overleed deze week. Hij wordt gezien als een van de beste spelers ooit. Wie was hij precies?

Dit wist je nog niet over Diego Maradona

Voetballer Diego Maradona overleed deze week aan een hartstilstand. Hij was erg populair bij veel voetbalfans. Hij wordt dan ook vaak een van de beste voetballers ooit genoemd. Zijn bijnaam was 'de gouden jongen'. Hij speelde voor Argentinië, maar ook voor de clubs Napoli en FC Barcelona.

Dromen over WK

Maradona groeide op in een arme wijk in Buenos Aires, de hoofdstad van Argentinië. Als kleine jongen droomde hij er al van om kampioen te worden. Die droom kwam uit toen hij met de Italiaanse club Napoli twee keer kampioen werd. Later won hij een nog veel groter toernooi. Met Argentinië werd hij in 1986 wereldkampioen. De tekst gaat verder na de foto.

Foto: AFP
Graffiti op een muur in Buenos Aires.

Mooiste doelpunt

In de finale van dat WK maakte Maradona twee beroemde doelpunten. Hij scoorde een keer met zijn hand, terwijl hij deed alsof hij een kopbal maakte. De scheidsrechter keurde het doelpunt daardoor goed. Later noemde Maradona de goal 'de hand van God'. Het tweede doelpunt in de wedstrijd was zo bijzonder dat het werd uitgeroepen tot 'mooiste doelpunt van de eeuw'.

Gezondheidsproblemen

Een aantal jaren later ging het steeds slechter met Maradona. Hij gebruikte doping en drugs en moest daarom stoppen als profvoetballer. Later kreeg hij daarnaast ook verschillende gezondheidsproblemen. Maradona werd nog wel trainer van het Argentijnse elftal. De laatste jaren was hij trainer van wat kleinere voetbalclubs.