Documentatiecentrum

De vuurtoren

Heb jij wel eens vakantie gevierd aan zee? Dan heb je vast een vuurtoren gezien. Je kunt 'm namelijk niet missen: hij is hoog, vaak rood van kleur en 's nachts schijnt hij over de zee en het land. Overal langs de kust staan vuurtorens. Ze zijn een baken voor de schepen. Dat betekent dat ze de schepen de weg wijzen. Op zee kan het flink stormen. De kapitein kan dan door de hoge golven slecht zien. Een vuurtoren waarschuwt dan: 'Kom niet te dichtbij, anders loop je op de kust.' Bij goed weer is een vuurtoren een soort gids: 'Hier moet je naar toe, je bent bijna thuis.'

De Brandaris op Terschelling is de bekendste vuurtoren van Nederland.

Vuurtje stoken

Vroeger waren er geen vuurtorens. Als schepen lang wegbleven of als het stormde, gingen de vrouwen van de zeelieden vuren stoken. Ze hoopten dat hun mannen het vuur konden zien. Dan zouden ze weten waar ze naartoe moesten. Zo'n vuur werd vaak aan het strand gestookt. Of op een heel hoog duin. Op dat duin bouwden ze ook een hutje waar ze turf en hout in bewaarden. Die hut heette de vuurboet. Later werden er bij zulke vuurboeten vuurtorens gebouwd. Boven in de toren was een vuur. De vuurtorenwachter moest zorgen dat dat vuur altijd bleef branden.

Marken lag vroeger aan de kust, namelijk aan de Zuiderzee. Daarom staat er een vuurtoren.

Op Terschelling staat een beroemde vuurtoren. Hij heet de Brandaris. Hij is genoemd naar een Ierse monnik die Sint Brandanus heette. Brandanus was een heilige die de macht had over vuur en licht. De stenen vuurtoren is in 1594 gebouwd.
Vroeger ging de vuurtorenwachter met een trap naar boven. Dat hoeft niet meer. Nu is er een lift. Wat doet een vuurtorenwachter nou precies? Hij houdt via de radar de scheepvaart voor de kust in de gaten. Als een schip in moeilijkheden zit, belt hij de kustwacht. Die kan het schip dan te hulp schieten.

De vuurtoren van Vlieland staat op het vuurboetsduin. Waar vroeger vuren werden gestookt, bouwden mensen later een vuurtoren.

Vuurtorens zijn steeds moderner geworden. Echte vuren branden er al lang niet meer. Die zijn vervangen door grote, sterke lampen. Veel vuurtorens kunnen het af zonder vuurtorenwachter. Ze zijn niet meer bemand. Een computer zorgt ervoor dat de lampen het goed doen. Alleen als er een storing is, klimt er iemand naar boven om het te repareren. Veel mensen vinden dat jammer. Ze vinden het een romantisch idee dat er iemand de hele dag over de zee kijkt. Stiekem dromen ze ervan om zelf vuurtorenwachter te zijn. Lekker rustig, een beetje zitten dromen en daar nog voor betaald krijgen ook.

De vuurtoren van Harlingen is niet meer als vuurtoren in gebruik. Het is nu een hotel met een prachtig uitzicht!

Details en informatie

  • Titel: De vuurtoren
  • Auteur(s): Anke Heesbeen
  • Nummer: JC070
  • Niveau: 1
  • Siso: J 658.54

Video bekijken

123movies