Wat is blauwalg?

Een frisse duik met dit warme weer is heerlijk, maar dan moet het water wel schoon zijn. Helaas komt er op steeds meer zwemplekken blauwalg voor. Wat is dat en kan het kwaad?

Blauwalg: Smurrie in het water

Wat is blauwalg?

Blauwalgen zijn geen echte algen, maar bacteriën.  Ze komen in kleine hoeveelheden altijd wel in natuurwater voor, en dat is niet erg. Maar soms groeien ze zó hard dat het wel ongezond wordt.

Hoe weet je of ergens blauwalg zit?

Blauwalg kun je niet altijd met het blote oog zien. Behalve als het veel is. Dan is het vaak een dikke drijvende drab. De smurrie is niet altijd blauw, maar kan ook groen of roodbruin zijn. Blauwalg stinkt ook een beetje naar riool. In de prut zitten vaak gasbelletjes die je ziet bubbelen.

Waarom is er nu meer kans op blauwalg?

Dat komt doordat er droog en warm weer wordt verwacht. Daardoor kunnen blauwalgen beter groeien, ze ontstaan namelijk vooral bij hoge temperaturen en veel zonlicht. 

Is het giftig?

Ja! Als je een slok water met blauwalg binnen krijgt kun je jeukende uitslag krijgen, misselijk worden en overgeven. Ook voor dieren kan het gevaarlijk zijn. Dus ook je hond moet op de kant blijven.

Op zwemwater.nl kun je zien of het zwemwater in jouw buurt veilig is.