Documentatiecentrum

Corpus

Het museum CORPUS bij Leiden ziet er spectaculair uit. Het heeft de vorm van een supergrote man. In die reus kun je rondlopen en zien hoe je lichaam werkt. CORPUS is geen gewoon museum maar een educatieve attractie. Het is leuk en leerzaam. In het reuzenlichaam maak je een ‘reis door de mens’. Via een roltrap ga je het lichaam binnen bij de knie. Je loopt door het bovenbeen, wandelt via de darmen naar de longen. Die vullen zich bij elke ademhaling met lucht. In de lucht zit zuurstof en dat heeft je lichaam nodig.
De longen en het hart zijn organen. Boven in de reus stap je het hoofd binnen. Je bekijkt er de hersenen, de neus en de mond. Op de tong kun je goed springen, want die is stevig en zacht tegelijk. In het gebouw naast de reus is de interactieve afdeling van het museum. Je kunt er informatie opzoeken, en games en testjes doen.   


© CORPUS, Leiden

De tong is niet alleen nodig voor het herkennen van smaken. Je gebruikt hem ook als je eet en praat.

Het bouwen van CORPUS 

De CORPUS-reus is 35 meter hoog. Het idee komt van de oprichter van het museum. Daarna bedacht een architect hoe het eruit moest komen te zien en hoe het gebouwd kon worden. Een deel van het museum is een ‘gewoon’ gebouw. Dat is eerst neergezet. Daarna werd een geraamte van hout gemaakt, in de vorm van een mens. Daaroverheen kwamen houten platen. Die werden bedekt met speciale metalen platen. Ze zijn dun maar heel sterk, en heel zwaar! Het hoofd weegt alleen al 16 duizend kilo. Dat is zo zwaar als drie dikke olifanten. Om dat hoofd op de romp te krijgen, waren twee hoogwerkers en een hijskraan nodig. En het moest gedaan worden op een windstille dag. Het reusachtige lichaam is op elke verdieping vastgemaakt aan het gebouw ernaast. Zo kan het niet omwaaien als het stormt.
De reus is nu roodbruin van kleur. Dat komt omdat de metalen platen gingen roesten. Maar dat was precies de bedoeling. 

CORPUS, Leiden

Er waren hoogwerkers en hijskranen en heel veel mensen voor nodig om CORPUS te bouwen.

Gezond leven 

De bedenker van CORPUS heet Henri Remmers. Hij wil mensen op een spannende manier laten zien hoe het lichaam werkt. Zodat we beseffen hoe bijzonder het is. En dat we er zuinig op moeten zijn. Tegenwoordig lijden veel mensen aan welvaartsziekten. Die kun je makkelijk krijgen als er van alles te veel is. De winkels liggen vol ongezonde dingen zoals snoep, chips en frisdrank. Dat is niet goed voor je. Af en toe mag het best, maar niet te vaak. Wat wel vaak moet, is bewegen! Dat hoort bij gezond leven. Ga dus lekker veel rennen en buiten spelen. En sporten. Dat is goed voor je lijf en nog leuk ook. Gezond leven, gezond eten en veel bewegen, dat is de boodschap die CORPUS je wil meegeven.

Dit is een samenvatting van Junior-Informatieboekje 56 Corpus.

Details en informatie

  • Titel: Corpus
  • Auteur(s): Tanja Veenstra
  • Nummer: 56
  • Niveau: 1
  • Siso: J 700.4
123movies