Probeer op een groter scherm

Om optimaal gebruik te maken van de Aha!-vragengenerator heeft u een groter beeldscherm nodig. Probeer eens op een tablet of laptop. Better yet, het Digibord voor uw klas.

overzicht alle vragen

Welkom bij de Aha!-vragengenerator

Hier ontdekken basisschoolleerkrachten en -leerlingen hoe leuk wetenschap en technologie en Onderzoekend & Ontwerpend Leren is. Het behandelen van een vraag duurt 15 minuten. Het antwoord ontdekt de klas door een experiment uit te voeren of door een creatieve oplossing te bedenken. Na het lezen van de verklaring aan het einde van elke les zal de klas denken: ‘Aha! Zo zit dat dus.’

Op zoek naar informatie over W&T of meer lesideeën?
Je kunt hier kosteloos meer lesideeën downloaden die je kunt gebruiken voor W&T in de klas!

Voor welke groepen
De Aha!-vragengenerator is geschikt voor groepen 1 t/m 8. Tot en met groep 5 raden we aan om de vragen klassikaal te behandelen.

Benodigdheden
Voor de meeste vragen kun je gebruik maken van materialen die standaard in het klaslokaal aanwezig zijn. Je kunt de vragen filteren op benodigdheden ‘standaard in de klas’ of ‘extra’.

Privacyverklaring

Hoe maak je zelf bliksem?

kies zelf een vraag

Hoe maak je zelf bliksem?

Dit heb je nodig

  • Een ballon
  • Een metalen lepel
  • Een donkere plek
1

Zo zoek je dit uit:

Blaas de ballon op en knoop hem dicht. Wrijf hem dan twee minuten lang stevig over je haar. Doe alle lichten uit (de ruimte moet echt donker zijn!) Beweeg de metalen lepel langzaam naar de ballon toe.

2

Bespreek met elkaar:

  • Wat gebeurde er?
  • Hoe denk je dat dit komt?

Aha! Zo zit dat dus...

Net voordat de lepel de ballon zou raken, zag je een kleine flits van de een naar de ander springen. Dat heeft te maken met statische elektriciteit. Die heb je zelf gecreëerd door met de ballon over je haar te wrijven. Die lading wil ergens heen en als er dan een metalen voorwerp in de buurt komt (metaal geleidt elektriciteit goed), ‘springt’ de lading als het ware over in de vorm van een flits. Hetzelfde gebeurt bij bliksem: soms zijn wolken geladen met heel veel statische elektriciteit. Die kan dan overspringen naar de aarde in de vorm van de bliksem. Of van de ene wolk naar de andere, dat kan ook.