Documentatiecentrum

Visserij in Nederland

In waterland Nederland wordt al eeuwenlang gevist. In de Noordzee, in het IJsselmeer en in rivieren en meren. Vroeger gebeurde dat met botters. Dat zijn houten zeilschepen. Die voeren vooral op de Zuiderzee. Zo heette het IJsselmeer vroeger, toen het nog aan de zee vastzat. Het werk op de botters was zwaar. Alles gebeurde met de hand. Tegenwoordig hebben vissers-schepen moderne apparatuur aan boord. De Nederlandse visserij-vloot bestaat uit ruim zeshonderd schepen. Schepen die bij elkaar horen, noem je een vloot. Nederland heeft twaalf hek-trawlers (zeg: hektrollurs). Dat zijn grote zeeschepen voor de grote zee-visserij.












Een hek-trawler is enorm groot. Het werk op zo'n schip gaat dag en nacht door.

Platvissen en rondvissen

De helft van de Nederlandse visserij-vloot bestaat uit kotters. Dat zijn kleinere zeeschepen. Op die driehonderd kotters werken samen ongeveer duizend mensen. Ze vissen op platvissen en rondvissen. Platvissen zijn vissen met platte lijven zoals schol en tong. Rondvissen zijn vissen met ronde lijven, zoals kabeljauw en schelvis. Een kotter heeft aan elke zijkant een net. Die netten slepen over de grond en woelen zo de zeebodem om. De vis schrikt daarvan en zwemt een stukje omhoog, het net in. De vissers halen de netten een paar keer per dag omhoog. Soms vangen ze in één keer wel achthonderd kilo vis.










Zo werkt het net van een kotter.

's Morgens vroeg brengen de vissers hun vangst naar de vis-afslag. Daar wordt de vis verkocht aan handelaren met een winkel of marktkraam. De veiling begint om zeven uur. Handelaren zien op computers wat er te koop is. Handelaren kunnen ook via internet kopen. Ze kijken dan thuis op hun computer. Ze zien op een soort klok de prijs van de vis. Die wordt steeds lager. Als een handelaar de vis voor die prijs wil hebben, dan drukt hij op een knop. De handelaar betaalt de prijs van dat moment voor de vis. De vis wordt in koelwagens naar de viswinkels gebracht. Of naar een fabriek waar bijvoorbeeld vissticks worden gemaakt.

Als er teveel vis gevangen wordt, is dat niet goed. Daarom zijn er regels opgesteld waar vissers zich aan moeten houden. De regeringen van Europese landen bepalen die regels samen. Er zijn afspraken over hoeveel er mag worden gevangen. Dat noem je een quotum. Dat is nodig om over-bevissing te voorkomen. Dan wordt er meer gevangen dan er jonge vissen geboren worden. De zee raakt dan leeg. In veel landen wordt trouwens ook vis gekweekt. Die kweekvis komt dus niet uit zee. Ongeveer de helft van alle vis in de winkels is kweekvis. Een klein deel komt uit Nederland. De rest kopen we van andere landen.

Details en informatie

  • Titel: Visserij in Nederland
  • Auteur(s): Truus Visser
  • Nummer: JC260
  • Niveau: 2
  • Siso: J 639.5
123movies