Probeer op een groter scherm

Om optimaal gebruik te maken van de Aha!-vragengenerator heeft u een groter beeldscherm nodig. Probeer eens op een tablet of laptop. Better yet, het Digibord voor uw klas.

overzicht alle vragen

Welkom bij de Aha!-vragengenerator

Hier ontdekken basisschoolleerkrachten en -leerlingen hoe leuk wetenschap en technologie en Onderzoekend & Ontwerpend Leren is. Het behandelen van een vraag duurt 15 minuten. Het antwoord ontdekt de klas door een experiment uit te voeren of door een creatieve oplossing te bedenken. Na het lezen van de verklaring aan het einde van elke les zal de klas denken: ‘Aha! Zo zit dat dus.’

Op zoek naar informatie over W&T of meer lesideeën?
Je kunt hier kosteloos meer lesideeën downloaden die je kunt gebruiken voor W&T in de klas!

Voor welke groepen
De Aha!-vragengenerator is geschikt voor groepen 1 t/m 8. Tot en met groep 5 raden we aan om de vragen klassikaal te behandelen.

Benodigdheden
Voor de meeste vragen kun je gebruik maken van materialen die standaard in het klaslokaal aanwezig zijn. Je kunt de vragen filteren op benodigdheden ‘standaard in de klas’ of ‘extra’.

Privacyverklaring

Kun je zelf een echt varende boot maken?

kies zelf een vraag

Kun je zelf een echt varende boot maken?

Dit heb je nodig

  • Een teiltje met een laagje schoon water
  • Een stukje karton, heel dun en licht hout (balsa) of schuim, zoals de slager vaak gebruikt om vlees op te doen
  • Een schaar
  • Een liniaal of meetlint
  • Afwasmiddel
1

Zo zoek je dit uit:

Vraag vaders wat ze écht het allerliefst cadeau zouden krijgen. Sommigen zullen vast met een grote grijns ‘een sportauto’ of ‘een boot’ zeggen. Hoe verras je je vader met een echt varend bootje? Knip een bootje uit het karton, hout of schuim. Maak het ongeveer zes centimeter lang en drie centimeter breed. Aan de voorkant knip je het in een scherpe punt (de boeg van de boot), aan de achterkant knip je een gat van ongeveer een centimeter in het midden. Je knipt eigenlijk een huisje met een puntdak en een voordeur, zo moet het eruit zien. Leg je bootje in het water en laat een druppel afwasmiddel precies in het gat aan de achterkant vallen.

2

Bespreek met elkaar:

  • Wat gebeurde er?
  • Hoe denk je dat dit komt?

Aha! Zo zit dat dus...

Het bootje schoot ineens hard naar voren. Het ging varen! Dat heeft te maken met de kleinste deeltjes van water, moleculen. Die liggen bovenaan het wateroppervlak stil. Maar als je er afwasmiddel bij gooit, maak je het water ‘vies’ en gaan de moleculen ineens bewegen. Omdat ze in het gaatje zitten, kunnen ze maar een kant uit: naar achteren. En als ze dat doen, duwen ze tegen het bootje en gaat dat naar voren.