Hoe wordt een nummerbord gemaakt?

Wetenschap & Techniek
Nummerbord

Foto: ANP

Sinds wanneer bestaan nummerborden?

Iedere nieuwe auto, krijgt een eigen nummerbord. Elke auto heeft zijn eigen nummerbord, zodat onder andere de politie weet van wie de auto is. Al sinds 1898 kregen alle auto's in Nederland een nummerbord. Toen begonnen de nummerborden met slechts een cijfer. Het ging van één, twee, drie enzovoorts, maar in 1906 werd dit telsysteem afgeschaft voor een andere telling met ook letters in het nummerbord. Er kwamen combinaties van cijfers en letters, zoals bijvoorbeeld [xZ-11-11], [11-xz-11], [11-xz-xz] enzovoorts.

Meer auto's, meer nummerborden

Als er steeds meer auto's bijkomen, worden er ook steeds meer nummerborden gemaakt. Na een aantal jaar kunnen er geen unieke nummerborden meer gemaakt worden, omdat alle cijfers en letters al een keer gekozen zijn. Daarom krijg je sinds 2008 bij een nieuwe auto een nummerbord met 3 cijfers, bijvoorbeeld [11-xyz-1].

 

Nummerborden zijn van aluminium

De kentekenplaten op auto’s en motors bestaan uit reflecterend aluminium zodat ook in het donker de plaat zichtbaar is. Verder worden de letters en cijfers er met een machine ingeperst, om zo de letters beter leesbaar te maken én het dan moeilijker is om een plaat na te maken. Hoe nummerborden kunnen reflecteren? Bekijk dan dit filmpje over hoe verkeersborden licht kunnen geven.