Documentatiecentrum

Grotschilderingen

In 1879 ontdekt een achtjarig meisje een grot in Altamira (Spanje). Deze grote, holle ruimte is in een berg vlakbij haar huis. In de grot ziet ze dieren op de muren geschilderd: bizons, herten, paarden en everzwijnen. Ze rent naar haar vader, die in zijn vrije tijd archeoloog is. Hij zoekt in de grond naar voorwerpen van heel vroeger. Bij de grot heeft hij al stenen bijlen, messen en pijlpunten gevonden. Als hij de schilderingen in de grot ziet, weet hij dat ze in de prehistorie (oertijd) gemaakt zijn.


© Gonzalo Azumendi/Getty, Amsterdam

De tekeningen die het meisje in de Spaanse grot Altamira vond.

Dieren op de muren

Prehistorische grotschilderingen zijn gemaakt tijdens de laatste ijstijd. Die duurde tot 10 duizend jaar geleden. Het noorden van Europa was bedekt met een dikke laag ijs. In Nederland waaiden harde poolwinden. De mensen waren naar het zuiden van Europa getrokken. Daar zijn dan ook veel grotschilderingen uit die tijd gevonden. In de grotten tekenen ze de dieren waar ze op jaagden. Maar ook roofdieren, zoals leeuwen en panters. Soms tekenden ze ook mensen en maakten ze afdrukken van hun handen. En ze versierden de wanden met stippen, golven, zigzaglijnen en andere vormen.


© C.Sarrial/SESTA, Prehistoric Park, Tarascon sur Ariège

In een nagebouwde grot kijken bezoekers naar nagemaakte grotschilderingen.

De afbeeldingen van de dieren zijn realistisch getekend. Ze lijkt dus echt op de dieren in de natuur. De prehistorische tekenaars konden ook in perspectief tekenen. Dan lijkt het alsof er diepte in de tekening is. Je ziet dan voor in de tekening groot en achterin klein. Door dieren vlak voor elkaar te schilderen en ze verschillende kanten op te laten kijken, krijgt de tekening diepte. In een grot is het natuurlijk aardedonker. De tekenaars namen daarom fakkels en vetlampen mee. Zo konden ze tenminste zien wat ze maakten.

Veel mensen willen de grotschilderingen uit de oertijd graag zien. Maar hun adem en lichaamswarmte zijn niet goed voor de tekeningen. Die worden erdoor aangetast. De afbeeldingen verbleken dan en de kleuren vervagen. Soms zijn de tekeningen helemaal niet meer te zien. In de grot Altamira is dat zo. De grot is nu dan ook gesloten voor publiek. Maar toch kun je de grotschilderingen bekijken. De grot is namelijk precies nagebouwd, en de grotschilderingen zijn erin nagemaakt. In de echte grotten kunnen we de oudste tekeningen van de wereld dan nog een hele tijd bewaren.

Details en informatie

  • Titel: Grotschilderingen
  • Auteur(s): Darja de Wever
  • Nummer: JC307
  • Niveau: 1
  • Siso: J 732.1
123movies