Wat is stotteren?

Steeds blijven hangen bij dat ene (stukje) woord. In Nederland hebben ongeveer 175.000 mensen er last van. Dat is ongeveer 1 op de 100 mensen. Vooral kinderen hebben last van stotteren. Vandaag is het Wereldstotterdag. Een paar vragen over stotteren.

Door Redactie
Foto: Shutterstock

Hoe werkt praten?

Om te praten heb je spieren, zenuwen en hersenen nodig. In je hersenen bedenk je wat je wilt zeggen. Dat zetten je hersenen om in woorden en klanken. Ook sturen ze via je zenuwen een seintje naar je spieren. Die zorgen er weer voor dat je spieren de juiste klanken maken.

Wat gebeurt er als je stottert?

Soms gaat er iets mis in de samenwerking tussen hersenen, spieren en zenuwen. De zenuwen reageren bijvoorbeeld te traag op het seintje uit de hersenen. De woorden en klanken zitten dan wel in je hoofd, maar ze komen niet soepel uit je mond.  

Wat merk je daarvan?

Als iemand stottert hoor je dat het praten niet vloeiend gaat. Klanken worden herhaald, of verlengd, of iemand loopt vast. Voor degene die stottert kan het voelen alsof z’n mond niet doet wat z’n hersens willen. Dat kan heel vervelend zijn. Sommige mensen durven daardoor (bijna) niet meer te praten, of vermijden sommige woorden.

Kun je daar iets tegen doen?

Er bestaan therapieën om te werken aan zelfvertrouwen. Je leert dan eerst om te durven praten. En daarna aan je praattechniek.

Hoe komt het dat sommige mensen stotteren?

Onderzoekers denken dat iemand er aanleg voor heeft of niet. Het kan dus erfelijk zijn. Veel mensen die stotteren hebben iemand in de familie die dat ook doet, of heeft gedaan. Al hoeft dat niet zo te zijn.

Bij welke mensen komt stotteren het vaakst voor?

Stotteren komt vooral voor bij kinderen. Bij de meesten gaat het na een tijdje weer over, maar lang niet bij iedereen. Daar kun je niets aan doen.