Probeer op een groter scherm

Om optimaal gebruik te maken van de Aha!-vragengenerator heeft u een groter beeldscherm nodig. Probeer eens op een tablet of laptop. Better yet, het Digibord voor uw klas.

overzicht alle vragen

Welkom bij de Aha!-vragengenerator

Hier ontdekken basisschoolleerkrachten en -leerlingen hoe leuk wetenschap en technologie en Onderzoekend & Ontwerpend Leren is. Het behandelen van een vraag duurt 15 minuten. Het antwoord ontdekt de klas door een experiment uit te voeren of door een creatieve oplossing te bedenken. Na het lezen van de verklaring aan het einde van elke les zal de klas denken: ‘Aha! Zo zit dat dus.’

Op zoek naar informatie over W&T of meer lesideeën?
Je kunt hier kosteloos meer lesideeën downloaden die je kunt gebruiken voor W&T in de klas!

Voor welke groepen
De Aha!-vragengenerator is geschikt voor groepen 1 t/m 8. Tot en met groep 5 raden we aan om de vragen klassikaal te behandelen.

Benodigdheden
Voor de meeste vragen kun je gebruik maken van materialen die standaard in het klaslokaal aanwezig zijn. Je kunt de vragen filteren op benodigdheden ‘standaard in de klas’ of ‘extra’.

Privacyverklaring

Hoe winkelt Sint in de toekomst?

kies zelf een vraag

Hoe winkelt Sint in de toekomst?

Dit heb je nodig

Per groepje:

  • tekenvel
  • potloden of stiften
1

Hoe zoek je dit uit

Toen je opa en oma net zo oud waren als jij nu, kochten ze hun brood bij de bakker en hun groenten bij de groenteboer. Supermarkten waren er nauwelijks, en al helemaal niet zulke grote als we nu hebben. Aangezien er nog geen internet was, bestond online shoppen natuurlijk al helemaal niet. Nu koopt ook Sint heel veel dingen online. Speelgoed, snoepgoed, kleren, schoenen. Pakjesbezorgers hebben het er maar druk mee rond Sinterklaas. En veel winkels hebben het moeilijk, omdat er steeds minder mensen de stad in gaan om inkopen te doen. De afgelopen jaren gingen er dus heel veel failliet: ze kregen niet genoeg geld meer binnen. Misschien heb je wel gehoord van het warenhuis V&D.

Bedenk in groepjes: hoe gaat winkelen er in de toekomst uitzien voor Sinterklaas? Teken jullie winkel van de toekomst.

2

Bespreek met elkaar

  • Hebben we over vijftig jaar nog winkelstraten zoals die er nu nog in de meeste steden en dorpen zijn? Of gaan steeds meer echte winkels dicht omdat ook Sinterklaas en zijn Pieten winkelen vanachter hun computer?
  • Hoe kunnen eigenaren van winkels zorgen dat mensen en ook de Sint langs blijven komen?
  • Hoe kunnen online winkels het makkelijker maken voor klanten om dingen te kopen die ze niet echt zien of kunnen passen, zoals schoenen of een jurkje?

Aha! Zo zit dat dus...

Amazon is druk aan het experimenteren. De grote online webwinkel wil namelijk pakjes gaan bezorgen met drones. In december 2016 deed het bedrijf de allereerste verzending op die manier. Het lukte! Ook andere bedrijven maken plannen om drones voor postbodes te laten spelen. Over een paar jaar kunnen ze Sinterklaas en zijn Pieten dus misschien wel een hoop werk uit handen gaan nemen.