Documentatiecentrum

Zo word je architect

Houd je van tekenen, knutselen en bouwen? En van techniek en mooie dingen? Dan is het beroep van architect misschien wel iets voor jou. Een architect kan heel goed een idee dat hij in zijn hoofd heeft, op papier uitwerken. Zo ontwerpt hij huizen, fabrieken, bruggen of winkelcentra. Een architect moet ook verstand hebben van allerlei bouwmaterialen, zoals hout, natuursteen of rubber. Ook moet hij goed kunnen rekenen. De eerste schets maakt de architect meestal met potlood of met stiften. Voor het uitwerken van de schets gebruikt hij de computer. Daar kan hij ook op uitrekenen hoeveel materiaal hij nodig heeft of wat alles gaat kosten.
Als architect moet je goed met mensen kunnen omgaan. Het kan gebeuren dat de opdrachtgever het ontwerp niet mooi vindt of te duur. Je moet dan goed kunnen uitleggen waarom je het ontwerp zo hebt gemaakt. Soms zul je het moeten aanpassen.

Soms ontwerpt een architect een hele woonwijk. Hij moet dan ook bedenken waar scholen, winkels en speelplaatsen voor kinderen komen. En hoe de huizen eruit komen te zien.

Aan de slag

Als iemand een huis wil laten ontwerpen, heeft hij meestal een lijstje met wensen. Zo'n lijstje heet een programma van eisen. Daarop staat bijvoorbeeld hoeveel slaapkamers er nodig zijn en welk materiaal er gebruikt moet worden. De architect maakt eerst een schets. Als de schets is goedgekeurd, maakt hij een maquette (zeg: makette). Aan dit model van het gebouw kun je precies zien hoe het gaat worden. De architect kan het ontwerp ook driedimensionaal op de computer vertonen. Je ziet dan hoe hoog, diep en breed het huis wordt.
Vervolgens maakt de architect de bestektekening. Op deze tekening zijn alle details te zien. Bijvoorbeeld een raamkozijn of de vorm van een dakrand.
Tegenwoordig willen mensen vaak een milieuvriendelijk huis. De architect kan ervoor zorgen dat bijvoorbeeld het regenwater gebruikt wordt voor het doorspoelen van de wc.

Als de tekening klaar is, mag er nog niet meteen gebouwd worden. Eerst is er toestemming van de gemeente nodig. Als de tekening aan alle regels voldoet, geeft de gemeente een bouwvergunning.
Het werk voor de architect zit er dan nog niet op. Hij heeft veel overleg met de aannemer die het huis gaat bouwen. Soms zijn er kleine aanpassingen nodig. Die moeten ter plekke worden opgelost. De architect zal dus geregeld op de bouwplaats te vinden zijn.

Met een vmbo-diploma kun je ook werken op een architectenbureau. Bijvoorbeeld om een ontwerptekening uit te werken op de computer.

Architect worden

Wil je architect worden? Dan moet je veel verschillende dingen kunnen. Allereerst moet je creatief zijn en je dingen kunnen voorstellen die er nog niet zijn. Je moet van cijfers en van rekenen houden en nauwkeurig kunnen narekenen of alles klopt. Daarnaast is het belangrijk dat je technische aanleg hebt. Je hebt een havo- of vwo-diploma nodig, met wiskunde en natuurkunde. Afhankelijk van de vooropleiding ga je naar de Academie voor Bouwkunst of naar de Technische Universiteit. Tijdens je studie kun je verschillende richtingen kiezen, zoals stedenbouwkunde. Je houdt je dan bezig met bebouwing in een stad. Als je klaar bent met je studie, moet je nog een extra examen doen. Slaag je daarvoor, dan kun je je laten inschrijven in het architectenregister. Dat is een lijst met namen van alle architecten.

Details en informatie

  • Titel: Zo word je architect
  • Auteur(s): Norma Montulet
  • Nummer: IC254
  • Niveau: 3
  • Siso: J 710.8
123movies