Vrachtschepen op Rode Zee in gevaar: wat is er aan de hand?

Vrachtschepen die van Azië naar Europa varen en andersom, zijn in gevaar. Op de Rode Zee worden ze aangevallen.

A Houthi fighter keeps watch on the deck of the Galaxy Leader cargo ship,
© ANP / EPA

Door wie worden de schepen aangevallen?

Door de Houthi’s: een rebellengroep uit Jemen, een land in het Midden-Oosten. De rebellen gebruiken raketten en drones. Een maand geleden kaapten ze een schip en namen het toen met geweld over.

Waarom doen ze dat?

Waarschijnlijk heeft het te maken met de oorlog tussen Israël en Hamas. De Houthi’s zeggen dat ze de Palestijnen in de Gazastrook willen steunen en eisen dat het geweld daar stopt. En daarom vallen ze Israëlische schepen aan of schepen die op weg zijn naar Israël. Experts denken dat Iran de rebellen deze opdracht heeft gegeven. Dat land is namelijk al jaren een vijand van Israël. Ook steunt Iran de Houthi’s in hun oorlog tegen de regering van Jemen.

Wat betekent dit voor vrachtschepen?

Veel vrachtschepen varen normaal gesproken door het Suezkanaal en via de Rode Zee van Azië naar Europa en terug. Een deel neemt nu voor de veiligheid een omweg en vaart om Afrika heen. Daardoor zijn ze wel dagen of zelfs weken langer onderweg en spullen komen zo later aan bij fabrieken of winkels. Inmiddels worden ook niet alleen schepen die een link hebben met Israël aangevallen, maar lijkt elk schip gevaar te lopen.

Hoe moet het nu verder?

Er komt een samenwerking tussen verschillende landen om schepen te beschermen en te beveiligen. Onder andere de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Nederland doen daar aan mee.