Hemelvaart
9 mei

De dag waarop Jezus opsteeg naar de hemel

Het is nooit leuk als je afscheid moet nemen van je vrienden. Hemelvaart is een christelijke feestdag met een verhaal over afscheid nemen en alleen verder gaan. Het valt veertig dagen na Pasen en sluit de paastijd af. De paastijd begint trouwens ook met veertig vastendagen vóór Pasen, vanaf Aswoensdag.

Naar de hemel

Met Pasen was Jezus opgestaan uit de dood. Veertig dagen later ging hij met zijn vrienden Jeruzalem uit. Ze beklommen een berg aan de oostkant van de stad. Daar vertelde hij dat hij zijn taak op de wereld had volbracht. Toen steeg Jezus tot ieders verbazing op naar de hemel. Maar zijn vrienden moesten niet verdrietig zijn. Ze moesten doorgaan met het verspreiden van de boodschap van God. Na de dood zouden ze elkaar allemaal weer ontmoeten in de hemel.Toch bleven de apostelen verslagen, bang en in de war achter.

Dauwtrappen

Omdat Hemelvaart vaak midden in de meimaand valt, vier je het door te gaan dauwtrappen. Heel vroeg in de morgen ga je dan naar buiten, de natuur in. Te voet of met de fiets, en vaak met een hele groep.

Hemelreizen

Niet alleen in het Christendom bestaat er een hemelvaart. Ook in de Islam kennen ze die: de profeet Mohammed heeft zelfs twee hemelreizen gemaakt. In de Oosterse orthodoxe kerken geloven mensen bovendien dat iemands ziel na de dood begint aan een hemelreis. En die duurt dan veertig dagen.

Weet jij wat je viert? Test hier je kennis over de feestdagen!