Zeven vragen over roofkunst

Het Horniman Museum in Londen stuurt 72 kunstwerken weg. Ze gaan terug naar Nigeria, waar ze vandaan komen. Niet dat het museum ze niet mooi vindt, maar de werken zijn gestolen! Hoe zit dat?

Door Redactie
Zeven vragen over roofkunst

Om wat voor werken gaat het? 

Het zijn 72 werken, van in totaal duizenden gestolen spullen. Van beeldjes tot voorwerpen, en van beelden tot maskers, hoofden en beeldhouwwerken. Ze zijn vooral gemaakt van brons en messing. En ze komen uit Benin, dat in het huidige Nigeria ligt. Daar stonden ze in het koninklijk paleis. 

Hoe kwamen ze in Londen?

Benin werd in 1897 ingepikt door de Britten. Die plunderden het paleis en namen veel kunst mee naar Groot-Brittannië. Later kwamen de werken terecht in musea over de hele wereld. Zo zijn ze te zien in musea in Duitsland, Groot-Brittannië en Nederland. In Nederland staan er 114 in musea van het Nationaal Museum van Wereldculturen.

Tekst loopt door onder de foto.

Wat gebeurt daarmee?

Duitsland geeft de werken terug, net als het Horniman Museum. Wat het British Museum doet is nog niet duidelijk. Daar staan ook 900 werken uit Benin. Wat Nederland doet is ook nog niet bekend. 

Waarom geeft het Horniman Museum de werken terug?

In 1960 werd Nigeria onafhankelijk. Het was dus geen kolonie meer van Groot-Brittannië. Sindsdien vroeg Nigeria z’n kunst terug. Toch gebeurde dat tot nu toe nog weinig. 

Wat gebeurt er met de werken uit het Horniman Museum?

Het zou kunnen dat sommige werken in Londen blijven te zien. Experts uit Nigeria en Groot-Brittannië gaan samen onderzoeken of dat kan. En of het Britse museum de werken nog een tijd mag lenen. 

Heeft Nederland meer gestolen kunst?

Ja, ook Nederland roofde kunst uit andere landen. Roofkunst noem je dat. Nederlanders pikten landen in, zoals Suriname en Indonesië. Ze onderdrukten de bevolking en maakten mensen tot slaaf. Kunst namen ze mee. Vaak eindigde die in musea, of bij Nederlanders thuis. 

Wat gebeurde er later mee?

Veel musea hebben nog steeds gestolen kunst. De overheid wil zulke werken zoveel mogelijk teruggeven. Maar dan moet wel eerst worden onderzocht van wie de kunst precies is. En of een werk echt is gestolen. Dat is soms lastig bij eeuwenoude werken.