Ook muizen zingen

Niels Kerstes, 9 april 2019

Een tjirpende sprinkhaan. Een merel die zijn mooiste liedje zingt. Een verliefde puber met een gitaar. In de dierenwereld verleiden veel mannetjes hun partners met gezang. Wist je dat ook huismuizen zingen?

Ultrasone geluiden

Je hebt waarschijnlijk wel eens een muis horen piepen. Maar een muis die zingt? Dat heb je vast nog nooit gehoord. Dat is ook niet zo gek: mensen kunnen dat ook meestal niet horen. Muizen maken, naast het gepiep dat we wel horen, ultrasone geluiden. Ultrasoon geluid is zo hoog, dat onze oren het niet oppikken. Muizen horen de geluiden zelf natuurlijk wel. De kleine knaagdieren maken hun hele leven lang ultrasone geluiden. Zo roepen jonge muizen ultrasoon als ze hun moeder kwijt zijn, slaan muizen ultrasone kreetjes uit als ze pijn hebben en zingen mannetjes ultrasone liedjes om vrouwtjes te verleiden.

Verschillende liedjes

Zingt een mannetjesmuis altijd hetzelfde liedje? Wetenschappers onderzochten dit door de zang van huismuismannetjes op te nemen in verschillende situaties. Eerst lieten ze mannetjes vrouwtjesplas ruiken. Zo dachten de mannetjes dat er ergens een vrouwtje in de buurt was. In dit geval zongen de mannetjes een voor muizen best ingewikkeld liedje. Lieten ze vervolgens een vrouwtje bij de mannetjes, dan zongen de muizen een simpeler deuntje. De wetenschappers denken dan ook dat de mannetjes ingewikkeld zingen als ze vrouwtjes van een afstandje willen lokken. Wanneer het vrouwtje eenmaal in de buurt is, zijn de mannetjes druk met het achterna rennen van het vrouwtje. Ze houden minder tijd over om te zingen, waardoor hun liedjes eenvoudiger zijn.

Duke University Research - Youtube | Licentie: Alle rechten voorbehouden

Hier hoor je een zingend muizenmannetje (de geluiden zijn aangepast zodat wij ze wel horen). Eerst zingt het mannetje ingewikkeld, wanneer het vrouwtje erbij komt iets simpeler.

Een (on)weerstaanbare melodie

Veel mensen weerstaan een romantisch liedje gezongen door een gevoelige zanger of zangeres maar moeilijk. Ook muizenvrouwtjes voelen zich aangetrokken door de zang van hun mannelijke soortgenoten: ze komen er op af. Niet alle mannetjes zingen hetzelfde. Vrouwtjes vinden dan ook niet alle liedjes even interessant. Mannetjes die ingewikkelde en lange liedjes zingen, laten horen dat ze een goed uithoudingsvermogen en veel energie hebben. De vrouwtjes gaan dan ook het liefst op ingewikkelde liedjes af. 

Pasgeboren muizen met hun moeder.
iStock - GettyImages - FamilyLifeStyle | Licentie: RF Getty Images

De liedjes van mannetjesmuizen die familie van elkaar zijn lijken veel op elkaar. Onderzoek toont aan dat vrouwtjes minder graag op het gezang van een familielid (een broer of oom bijvoorbeeld) afgaan. Wanneer dieren die familie van elkaar zijn samen voortplanten, heet dit inteelt. Inteelt kan voor ongezonder nageslacht zorgen. Door te kiezen voor een mannetje dat geen familie is, vergroten de vrouwtjes daarom de kans op gezonde jongen.

De vrouwtjes zingen terug

En hoe zit het met de vrouwtjes? Houden die zich helemaal stil bij de versierpogingen van de man? Nee hoor! Uit onderzoek blijkt dat de vrouwtjes soms terug zingen wanneer ze achterna gezeten worden door een mannetje. De onderzoekers vermoeden dat de vrouwtjes hiermee duidelijk willen maken dat ze het mannetje wel zien zitten. Muizen zingen dus niet zomaar: met hun liedjes lokken en verleiden ze elkaar!

Heb jij wel eens een liedje gezongen voor iemand die je leuk vond?