Wat gebeurt er met de statiegeldflessen in de fabriek?

Eten en drinken
statiegeld

Retour
Is de laatste slok cola uit de fles op? Niet weggooien! Er staat waarschijnlijk statiegeld op… Dat betekent dat het een retourverpakking is. De flessen worden hervuld of gerycycled.

Lees ook: Waar komt statiegeld vandaan?

Bedrag
Bij aankoop van een volle fles betaal je een extra bedrag voor de fles. En dat bedrag krijg je in de winkel weer terug bij het inleveren van de lege fles. De meeste retour-verpakkingen bestaan uit glazen en plastic flessen voor melk, frisdrank, bronwater en bier. Een statiegeld-fles kan een aantal keren hervuld worden. Hoeveel keer weet niemand precies. Gemiddeld hervullen fabrikanten 10 tot 30 keer een glazen fles.

Plastic
Plastic flessen zijn steviger en houden het langer uit: die kunnen tot 50 keer hervuld worden! Daarna zijn de flessen door het steeds weer opnieuw schoonmaken, vullen en vervoeren, teveel beschadigd om nog vaker te gebruiken…De lege flessen worden bij de winkel opgehaald, en naar de drankenindustrie gebracht. Eerst gaan ze controleren of de fles nog wel gebruikt kan worden. Na het (grondig!) spoelen en vullen van de nog bruikbare flessen worden de volle flessen weer naar de winkel vervoerd.

Milieu
De flessen die kapot of beschadigd zijn, worden er uitgehaald. Deze flessen gaan naar de fabriek. Van de scherven van de glazen flessen en het plastic van de plastic flessen maken ze weer nieuwe flessen. Daarom kost het hervullen van verpakkingen die terug zijn gebracht bijna geen nieuw materiaal. Dit is goed voor het milieu. Maar het schoonmaken van flessen zorgt helaas wel voor watervervuiling (door schoonmaakmiddelen). Toch is een statiegeldfles veel beter voor het milieu dan een eenmalige fles! 

Weet jij ook dat...
je geen batterij in de prullenbak mag gooien?

oud glas eerst wordt gesmolten om daarna nieuw glas ervan te kunnen maken?