Documentatiecentrum

Herdenken en vieren op 4 en 5 mei

Het is 4 mei, ’s avonds om 8 uur. Op de Dam, een plein in Amsterdam, staan duizenden mensen. Iedereen is 2 minuten stil en denkt aan alle Nederlanders die gestorven zijn in de Tweede Wereldoorlog (1939-1945) en in oorlogen daarna. De koning en de koningin zijn ook bij de ceremonie. Zij leggen een bloemenkrans bij het monument op de Dam. Dat beeld herinnert aan slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. 

© Patrick Harderwijk/HH, Den Haag

Vijftig kinderen leggen rode, witte en blauwe bloemen bij het monument. Ook kinderen vinden het belangrijk om na te denken over oorlogen.

Van 4 naar 5 mei

Op 4 mei hangen de Nederlandse vlaggen halfstok. Dat hoort bij de traditie van Dodenherdenking. In de Tweede Wereldoorlog zijn meer dan 260.000 Nederlanders gestorven. Elk jaar precies om middernacht, als 4 mei 5 mei wordt, wordt het Bevrijdingsvuur aangestoken in de stad Wageningen. Herdenken wordt dan vieren. Meer dan 2000 sporters brengen het vuur van Wageningen met een fakkel naar hun eigen woonplaats. Daar steken ze het Bevrijdingsvuur van hun gemeente aan. De vlaggen mogen weer in de top. Op deze officiële feestdag vieren we de bevrijding van Nederland in 1945 en dat we sindsdien in vrijheid leven. Het feest kan beginnen!


© Caspar Huurdeman/HH, Den Haag

Overal in het land zijn bevrijdingsfeesten. Kinderen verkopen er allerlei spullen en maken muziek.

Details en informatie

  • Titel: Herdenken en vieren op 4 en 5 mei
  • Auteur(s): Truus Visser – van den Brink
  • Nummer: 84
  • Niveau: 4
  • Siso: J 908.3
123movies