Documentatiecentrum

Zo word je edelsmid

Bijna iedereen draagt weleens een sieraad. Sieraden hebben vaak een speciale betekenis. Je krijgt ze voor je verjaardag of een andere bijzondere gelegenheid. Veel sieraden zijn gemaakt van edelmetalen. Vroeger werd voor sieraden meestal goud gebruikt. Daarom heette het beroep toen goudsmid.
Tegenwoordig gebruikt een edelsmid ook heel andere materialen, zoals leer of aluminium.
Voordat een edelsmid een sieraad maakt, bedenkt hij hoe het eruit moet zien. Ideeën doet hij bijvoorbeeld op in de natuur of in een museum. Dan maakt hij een ontwerp en bedenkt hij hoe hij het sieraad kan maken. Een edelsmid bedenkt dus veel zelf. Als je edelsmid wilt worden, is het daarom belangrijk dat je creatief bent.
Elke edelsmid heeft een meesterteken. Met dit stempeltje maakt de edelsmid een afdruk in het sieraad. Zo kan iedereen zien wie het heeft gemaakt.


© Bart Maat/WFA

Je kunt sieraden ook van andere materialen maken, zoals plastic, glas, hout of leer.

Materialen en gereedschap

Een edelsmid kan kiezen uit verschillende materialen om een sieraad te maken. Kiest hij voor goud, dan gebruikt hij geen zuiver goud van 24 karaat. Dat is te zacht om sieraden van te maken. Meestal wordt er een ander metaal aan toegevoegd, zoals zilver. De edelsmid heeft allerlei gereedschappen om het materiaal te bewerken. Met een hamer kan hij het metaal vervormen. Een soort figuurzaagje gebruikt hij om vormen uit een plaatje zilver te zagen. Metaal kan hij ook in een vorm gieten. Daarvoor moet hij het materiaal verhitten, totdat het gaat smelten. Goud smelt bij 900 graden Celsius.


© Peter Beemsterboer/Studio Imago

Een edelsmid giet metaal in een vorm. Het metaal is heel heet. In de mal koelt het af en krijgt het de gewenste vorm. Je kunt een gietvorm meerdere malen gebruiken.

Edelsmid worden?

Lijkt edelsmid je een leuk beroep? Dan moet je in ieder geval geïnteresseerd zijn in sieraden. En je moet heel klein en nauwkeurig kunnen werken. Als je bijvoorbeeld een ring maakt voor iemand, moet die niet te groot of te klein zijn, maar precies passen. Het is ook belangrijk dat je creatief en geduldig bent.
In Schoonhoven is de enige opleiding waar je voor edelsmid kunt leren. De eerste twee jaar leer je alle technische vaardigheden, zoals gieten en smeden. Je krijgt ook theorielessen. In het derde jaar loop je stage bij een bedrijf en in het vierde jaar ga je sieraden ontwerpen en maken.
Na de Vakschool Schoonhoven kun je doorstuderen op de kunstacademie in Maastricht of Amsterdam. Het goed om na de opleiding een paar jaar ervaring op te doen bij een bedrijf. Zo kom je er ook achter of je bij een bedrijf wilt werken of liever in een eigen werkplaats.

Andere beroepen

Wil je graag met sieraden werken, maar denk je dat het beroep van edelsmid niet bij je past? Dan is juwelier misschien iets voor jou. Je werkt dan in een sieradenwinkel en moet veel weten van de technieken en materialen waarmee de sieraden gemaakt zijn. De sieraden maak je niet zelf. Je koopt ze in bij een edelsmid of een groothandel. Kleine reparaties laat je uitvoeren door een edelsmid. En je weet wat mensen mooi vinden en volgt de trends.
Je kunt ook taxateur worden. Je weet dan wat de waarde van een sieraad is. Dat is bijvoorbeeld handig om te weten als je een sieraad wilt verkopen. Je bekijkt daarvoor van welk materiaal het sieraad gemaakt is. En je zoekt uit hoe oud het is en of het sieraad gemaakt is door een beroemde edelsmid.

Details en informatie

  • Titel: Zo word je edelsmid
  • Auteur(s): Cunera Joosten
  • Nummer: IC330
  • Niveau: 3
  • Siso: J 777.42
123movies