Krijgt een slak een nieuw huisje als zijn huisje kapot is?

Dieren en planten
Een slak op een plant

Slakken krijgen geen nieuw huisje als hun huisje kapot gaat. Een huisjesslak moet daarom erg voorzichtig doen met zijn huisje. De slak maakt zelf een kalkachtige stof aan waarmee ze kleine beschadigingen aan hun slakkenhuisje wel kunnen repareren. Als het huisje van de slak helemaal kapot is, dan zal de slak uitdrogen of worden opgepeuzeld door een vogel of ander dier.

Groeilijnen

Huisjesslakken worden geboren met een minihuisje op hun rug. Dat groeit stapje voor stapje met hem mee. Het huisje groeit sneller wanneer de slak veel voedsel kan vinden. Maar tijdens de winter en tijdens droge perioden staat de groei bijna stil. Daarom zie je op het huisje verschillende groeilijnen, net zoiets als de groeiringen van een boom.

Klaar met groeien

Bij volwassen slakken groeit het huisje niet meer. Het slakkenhuis is opgebouwd uit kalk dat door de slakken zelf wordt aangemaakt. Aan de buitenkant zit een soort kleurige vernislaag. De binnenkant bestaat uit een laagje parelmoer.

Een slakkenhuisje

Bescherming

Een huisjesslak kan niet zonder zijn huisje. Het beschermt de slak tegen roofdieren. En tegen uitdroging. Wanneer het erg droog en heet is, kan de slak de opening afsluiten met een speciaal soort slijm dat hard wordt. In zijn waterdichte huisje kan de slak het heel lang uithouden, soms wel maanden.

Wat gebeurt er als het huisje kapot gaat?

Gaat het huisje kapot, dan zal de ongelukkige slak uitdrogen of worden opgepeuzeld door een vogel of ander dier. Als hij al niet eerder aan verwondingen is doodgegaan. Kleine beschadigingen kunnen slakken nog wel repareren. Dat doen ze met behulp van een kalkachtige stof die ze zelf aanmaken.

En naaktslakken dan?

Naaktslakken hebben geen huisje om zich veilig in terug te trekken. Ze kunnen zich verstoppen in smalle ruimtes of ze kruipen in de grond. Naaktslakken hebben een taaie huid die hen tegen uitdroging beschermt.