Oekraïne fopt Rusland met opblaasbare neptanks

Oekraïne heeft een slimme oorlogstruc om Rusland te foppen. Het land zet neptanks in. Van dichtbij zien die eruit als springkussens, maar vanuit de lucht lijken ze op echte tanks.

Oekraïne fopt Rusland met opblaasbare neptanks

Oorlog voeren kost geld. Véél geld. Daarom krijgt Oekraïne wapens van andere landen. Maar die zijn duur en dat zijn er nog steeds niet genoeg. Daarom heeft het land ook een andere oplossing: opblaasbare neptanks.

Neptanks, echte raketten

Vanuit de lucht lijken die opgeblazen tanks net echt. Dus worden ze door de Russen beschoten. Met echte raketten. Dure raketten. Raketten die Rusland daarna niet meer kan gebruiken tegen de échte Oekraïense tanks. En dat is precies de bedoeling. Want hoe minder raketten Rusland over heeft, hoe minder schade het Oekraïne kan toebrengen.

Goedkoper dan echte tanks

De opblaasbare tanks worden gemaakt door het Tsjechische bedrijf Inflatech. Dat maakt er zo’n 35 per maand. Een neptank kost tien- tot honderdduizend euro. Dat is veel geld, maar toch stukken goedkoper dan de echte versies.

Veelgebruikte truc

In de neptanks zit ook een geheime techniek om radars te foppen. Delen die in echte tanks warmte afgeven, zijn in de nepperds ook warm. Nieuw zijn de neptanks trouwens niet. Al in de Tweede Wereldoorlog gebruikten de Britten nepperds om de Duitsers te misleiden. Ook het Russische leger gebruikt opblaasbare tanks om zich groter voor te doen dan het eigenlijk is.