Europese bossen worden kleiner door schorskever

Veel Europese bossen worden steeds kleiner. Dat blijkt uit nieuw, internationaal onderzoek. Dat komt niet alleen door bosbranden en stormen. Maar ook door een piepklein dier: de schorskever.

Door Janine de Wit
Europese bossen worden kleiner door schorskever

In Duitsland, Tsjechië, Finland, Polen, Slowakije en andere Europese landen staan grote bossen fijnsparren. De schors van die boom is het lievelingshapje van de schorskever. 'Dat diertje leeft tussen het hout en de schors', vertelt klimaatwetenschapper Gert-Jan Nabuurs van de Wageningen Universiteit. Maar die sparren kunnen niet zonder hun schors. Door het geknabbel van de kevers worden de bomen ziek. 'Daardoor gaan veel bomen verloren.' De tekst gaat verder na de foto van een getroffen fijnspar.

Foto: ANP

Bossen vol

De dader van alle schade is maar een paar centimeter groot. 'Maar in één bos kunnen er wel honderdduizend leven', vertelt de wetenschapper. In Nederland hebben we er volgens hem niet veel last van. 'De kever is al wel in Nederland, maar we hebben hier geen grote fijnsparbossen en dus niet veel last van de kever.' De afgelopen twintig jaar zorgen de kevers voor steeds meer schade. Dat komt door klimaatverandering. 'Daardoor krijgen de kevers meer kans. De bomen verweren zich met hars, maar als het warmer wordt, hebben ze minder energie om dat kleverige goedje te produceren.' De tekst gaat verder na de foto van de kevers in een boom. Goed zoeken!

Foto: Gert-Jan Nabuurs

Verschillende bomen

Om de bossen te beschermen, worden andere bomen tussen de sparren geplant. Zoals de esdoorn. Die vindt de schorskever niet lekker én andere dieren zijn blij met de verschillende boomsoorten. Win-win!