Waarom wordt chocoladepasta hard in de koelkast en pindakaas niet?

Eten en drinken

Een wit broodje met een dikke laag chocoladepasta of pindakaas: JAMMIE! Maar hoe komt het nou dat chocoladepasta vaak hard wordt in de koelkast terwijl dat bij pindakaas bijna niet gebeurt?

Basisingrediënten

Pindakaas en chocoladepasta lijken heel verschillend, want ze smaken heel anders. Dat komt omdat de basisingrediënten (wat er altijd in de pasta's zit) anders zijn. Zo wordt pindakaas gemaakt van noten terwijl chocoladepasta als basis chocolade heeft. Hazelnootpasta is chocoladepasta maar dan met hazelnoten. (Snap je het nog?)

Goed smeerbaar

Toch lijken pindakaas en chocoladepasta meer op elkaar dan je zou denken. Het zijn allebei pasta's en zijn ze allebei goed smeerbaar. Dit komt omdat ze dezelfde textuur hebben: er zitten verschillende soorten olie en vetten in. Olie zorgt ervoor dat de pasta smeuïg en smeerbaar blijft terwijl vetten als het ware de bouwsteentjes zijn voor de pasta's: ze zorgen ervoor dat er geen olie op de pasta's drijft. Deze ingrediënten bepalen ook of een pasta hard wordt in de koelkast of niet.

Smeltpunten

De vetten en oliën in pindakaas en chocoladepasta hebben verschillende smeltpunten. Het smelpunt van vet is de temperatuur waarbij het vet smelt en verandert in olie. Een voorbeeld hiervan is boter: het vet is hard in de koelkast en wordt vloeibaar (olie) in een hete pan. Hoe lager de temperatuur hoe harder vetten worden. Oliën hebben lagere smeltpunten en worden dus bij nóg lagere temperaturen pas hard.

Harde vetten

In chocoladepasta zitten veel meer harde vetten dan in pindakaas. Ook de olie in chocoladepasta kan vaak minder goed tegen kou dan de olie in pindakaas. Daarom wordt chocopasta vaak wel hard in de koelkast en pindakaas niet!

Bron: mevrouw B. Polychronakis, Calvé adviseur