Nederland heeft vaak problemen met hoog water.
Deskundigen denken dat de rivieren in de toekomst alleen nog maar meer gaan stijgen.
Met wijt het toch aan de klimaatverandering waardoor we nattere en warme winters krijgen en drogere zomers.
Maar met name in de winterperiode zie je dus dat met hevige regenval, met veel smeltwater dat daardoor het water veel sneller tot afstroom komt.
Als er veel regen is gevallen en er ook nog eens extra smeltwater uit de bergen komt dan stroomt dat via de rivieren vanuit het buitenland met een harde vaart naar ons land toe.
Als het eenmaal via de IJssel bij Deventer aankomt is daar nog een probleem.
Wat we hier bij Deventer zien, is dat het water echt door een hele smalte moet, een flessenhals noemen we dat omdat we gewoon simpelweg steeds meer naar de rivier toe gebouwd hebben en daar moet het tussendoor geperst worden.
Even kijken of je dat van bovenaf ook zo mooi kan zien.
De rivier heeft in het stuk voor de stad nog veel ruimte maar zodra het water bij de stad aankomt moet het door een hele smalle doorgang en dan komt het water al snel te hoog te staan.
Niet alleen bij Deventer maar op meer dan dertig plekken langs verschillende rivieren is er een gevaar voor overstromingen.
Op al die plekken wordt nu gewerkt om de stijging van het water te stoppen.
We zitten hier in een graafmachine van Kees en het is niet zo dat je gewoon in het wilde westen kan gaan graven dat is allemaal heel precies van te voren uitgetekend.
Er is hier een 3D-tekening daarop kan Kees precies zien op welke manier hij moet graven en tot hoever hij kan gaan.
Die kanalen naast de IJssel zijn bedoeld als vluchtstroken voor het water, komt het water hoger dan kan het niet meer door de IJssel maar heb je extra ruimte nodig net zoals op de snelweg de vluchtstrook.
En je moet je voorstellen dat wij hier, over een jaar, eigenlijk in het water staan.
Dan heb je een geul van 70 meter breed en 5 meter diep.
Door al deze maatregelen langs de rivieren in Nederland worden volgens de bedenkers 4 miljoen mensen beschermd.
Het is een reusachtig groot project van 2,3 miljard euro maar dat vindt de Nederlandse regering nodig want steeds verder de dijken ophogen dat werkt volgens hen niet meer.
Dat is altijd ons werk geweest, steeds hogere en sterkere dijken bouwen, maar je ziet gelijktijdig dat daardoor als het dan misgaat dat de schade veel groter is
En we hebben nu gezegd dat is niet meer de oplossing, we moeten kijken of weer ruimte kunnen geven aan de rivier.
In 2015 moeten alle projecten klaar zijn.