Hoe worden kunstgras voetbalvelden gemaakt?

Wetenschap & Techniek
kunstgrasveld met een bal erop

Het maken van een kunstgrasvoetbalveld is een flinke klus. Het begint met de kunststofkorrels, beter bekend als granulaten. De granulaten worden onder hoge temperatuur gesmolten en onder druk door een vormplaat geperst.

Kunstgrassprietje

Die maakt de nerfstructuur van een echt kunstgrassprietje na. Zo ontstaan lange kunstgrasvezels die na afkoeling met water over rollen worden getrokken. Dit maakt de vezels extra sterk.

Hoeveel kilometer vezel?!

Per dag wordt zo’n 90.000 km vezel geproduceerd in een fabriek die kunstgras maakt en dat is genoeg om twee keer de aarde rond te gaan! De vezels worden in een draagdoek gedrukt. Over de hele breedte van het weefsel zijn honderden naalden opgesteld die elk een lange kunstgrasvezel door het doek trekken.

Lus

Bij het terugkeren van de naald wordt een lus gevormd. Die wordt aan de bovenzijde losgesneden zodat de vezels mooi rechtop staan. De rechte spelbelijningen worden gedrukt in een kleur naar keuze. Om de vezels in de draagdoek vast te maken wordt een 1 mm dikke laag vloeibare latex aangebracht.

Slidings en tackles

De vezels zitten stevig vast en de kunstgrasmat is bestand tegen de zwaarste tackles en slidings.. Op de plek waar de kunstgrasmat moet komen wordt een speciale onderlaag gemaakt waarop de kunstgrasmat gelijmd kan worden. Vervolgens wordt de middencirkel ter plaatse ingesneden en aangebracht door specialisten.

Zwakke plekken

Alle naden worden nog eens extra aangedrukt om te verzekeren dat zij geen zwakke plekken vormen in het kunstgrasveld. Als laatste wordt de kunstgrasmat ingestrooid met zand en/of rubberachtig materiaal. Eerst wordt het zand met een machine keurig verdeeld over het hele terrein en ingeborsteld met een borstelmachine. En dan is het veld klaar voor de eerste voetbalwedstrijd!