Probeer op een groter scherm

Om optimaal gebruik te maken van de Aha!-vragengenerator heeft u een groter beeldscherm nodig. Probeer eens op een tablet of laptop. Better yet, het Digibord voor uw klas.

overzicht alle vragen

Welkom bij de Aha!-vragengenerator

Hier ontdekken basisschoolleerkrachten en -leerlingen hoe leuk wetenschap en technologie en Onderzoekend & Ontwerpend Leren is. Het behandelen van een vraag duurt 15 minuten. Het antwoord ontdekt de klas door een experiment uit te voeren of door een creatieve oplossing te bedenken. Na het lezen van de verklaring aan het einde van elke les zal de klas denken: ‘Aha! Zo zit dat dus.’

Op zoek naar informatie over W&T of meer lesideeën?
Je kunt hier kosteloos meer lesideeën downloaden die je kunt gebruiken voor W&T in de klas!

Voor welke groepen
De Aha!-vragengenerator is geschikt voor groepen 1 t/m 8. Tot en met groep 5 raden we aan om de vragen klassikaal te behandelen.

Benodigdheden
Voor de meeste vragen kun je gebruik maken van materialen die standaard in het klaslokaal aanwezig zijn. Je kunt de vragen filteren op benodigdheden ‘standaard in de klas’ of ‘extra’.

Privacyverklaring

Hoe maak je een stevige dijk?

kies zelf een vraag

Hoe maak je een stevige dijk?

Dit heb je nodig

  • Zand
  • Een emmer water
1

Hoe zoek je dit uit

Maak een berg van zand die zo smal en hoog mogelijk is. Maak ernaast een berg zand die veel breder is en wat lager. Gooi een emmer water tegen de smalle hoge dijk. Gooi erna een emmer water tegen de lagere bredere dijk.

2

Bespreek met elkaar

  • Wat gebeurde er?
  • Hoe denk je dat dit komt?

Aha! Zo zit dat dus...

Waarschijnlijk bleef er van de smalle hoge dijk veel minder over dan van de lage brede. Als je een dijk bouwt, moet die niet alleen hoog, maar vooral zo stevig en stabiel mogelijk zijn. Nederland ligt nogal laag, voor een deel zelfs onder zeeniveau. Daarom zijn dijken hier erg belangrijk. Die beschermen ons land tegen overstromingen. Als de dijken doorbreken, zijn we de pineut. Ze moeten dus zo sterk mogelijk zijn. Soms moeten ze worden verstevigd. Dat noemen we geen dijkverhoging, maar dijkverzwaring. De breedte van een dijk is minstens zo belangrijk als de hoogte. Een dijk is vooral aan de buitenkant, de kant van het water dus, vaak breed en niet zo steil. Als er sterke golven komen, verliezen ze hun kracht op de lange weg naar boven. Zo komen ze niet bij de top, maar glijdt het water weer terug. Zo houden de brede dijken ons land droog.