Hoe lang gaat het luchtalarm nog elke maand af?

Het is vandaag weer de eerste maandag van de maand. Als het goed is, heb jij daarom om 12 uur het luchtalarm gehoord. Maar hoe lang klinkt die maandelijkse test nog? En waarom ging de sirene in het Gelderse Alem niet af?

Hoe lang gaat het luchtalarm nog elke maand af?

Wat de meeste mensen kennen als het luchtalarm, heet eigenlijk het Waarschuwings- en Alarmeringssysteem (WAS). Dat wordt sinds 2003 elke maand in heel Nederland getest. Maar sommige experts twijfelen of het WAS nog wel van deze tijd is. Kunnen mensen niet beter via hun telefoon gewaarschuwd worden? In 2012 is NL-Alert er als waarschuwingssysteem bijgekomen. Dat stuurt mensen een sms’je bij een ramp.

Voor- en nadelen van het luchtalarm

Maar aan beide systemen kleven voor- en nadelen. Zo werkt het WAS bij een grote stroomstoring nog zeven dagen. Voor NL Alert is dat maar een paar uur. Daarna zijn de reservebatterijen van de telefoonmasten leeg. Een nadeel van het luchtalarm is dat het geen extra informatie kan delen. Mensen moeten zelf opzoeken wat er aan de hand is. Een sms’je van NL-Alert kan die informatie wel direct geven. Maar…

Verkeerde boodschap

…sms’jes komen niet altijd aan. Zo viel bij de overstromingen in 2021 in Nederland, Duitsland en België het telefoonnetwerk op sommige plekken in Duitsland uit. Tegelijkertijd geeft een luchtalarm in zo’n situatie een verkeerd signaal. De boodschap van de sirene is: ga naar binnen, doe ramen en deuren dicht. Maar bij een overstroming moet je juist zo snel mogelijk wegwezen!

Besluit uitgesteld

Al in 2014 heeft de regering gezegd dat het luchtalarm gaat verdwijnen. Maar wanneer is nog niet bekend. Twee jaar geleden heeft de regering een besluit hierover opnieuw uitgesteld.

Broedende ooievaars

En dan het luchtalarm in Alem. Daar gaat de sirene drie maanden lang niet af. Bovenin de mast zit een ooievaarsnest en de vogels zouden zich wild schrikken van het harde geluid. Daarom gaat de test van het alarm daar niet door zolang het nest bewoond is.